Strana 16 z 19

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 28 Nov 2022, 20:26
od používateľa Jiří II
Lukáš Daubner napísal:
28 Nov 2022, 19:13
Matkino idem skúsiť aj ja, pri Wealthy ma odradila udávaná krátka skladovateľnosť. Namiesto Wealthy idem skúsiť Watervlietské, ale stále hľadám aj iné staršie odrody, ktoré by v mojej polohe (600 m.n.m) stihli dozrievať a dali sa uskladniť aspoň na časť zimy.
Zde https://www.sadovo.sk/#publikacie najdete "50 na 50 atlas starých odrod jabloní a hrušiek" s potřebnými údaji. Po otevření souboru se dá stáhnout na PC.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 28 Nov 2022, 20:29
od používateľa Neregistrovaný
Lukáš Daubner napísal:
28 Nov 2022, 19:13
stále hľadám aj iné staršie odrody, ktoré by v mojej polohe (600 m.n.m) stihli dozrievať a dali sa uskladniť aspoň na časť zimy.
Před desítkami let jsem měl kolegu Martina Daubnera. Dnes bude starší pán. Neznáte?
V 70. a 80. letech jsem "pěstoval" Boskoopské v kraji pod Javořicí přesně v 600 m/m. Společně s Grávštýnským, jabka moje nejlepší.
Dnes mám Boskoopské zase (450 m/m) a roub pochází z Větrného Jeníkova (650 m/m). Vždy typické a pro mě velmi dobré jabko až do jara (prostě, reneta ze všech nejrenetovitější). Popis si najdete. JG

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 28 Nov 2022, 22:36
od používateľa Gabriela
Jsme 550 mnm. Výborné podzimní už letitý strom tu máme Gravstynske. Potom Malinove. Já mám zasazeny mladý Desert a určitě také doporučuji. Matcino jsem ochutnala u babičky vedle ve vsi a už ho mám také zasazene, výborné. Myslím, že těch odrůd je řada dobrých, které bez problémů dozrávaji. Nebo třeba Kidd's orange z těch starších

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 28 Nov 2022, 23:35
od používateľa IgorML
Kidd's Orange (asi, ak je to on) mám - silno mi hnije v pivnici od jadrinca. Navonok vyzerá byť všetko ok a po nakusnutí človek zistí, že je to hnilé, už po pár týždňoch skladovania. Že vraj treba striekať (to nechcem). Tiež dosť rýchlo múčnatie, nedá sa u mňa dlho skladovať. Rubín resp. niečo rubinoidné (asi Bohemia, bez záruky) ako odporúča p. Vysloužil, mám, visačka od stromu sa nezachovala. Momentálne tvorí gro mojej nie príliš veľkej úrody, občas niečo zmrzne v kvete, ale keď prežije mrazy, tak plody sú aj celkom chutné. Od roka (suchý/vlhkejší) potom záleží ako sú plody napadnuté chrastavitosťou, ale nestriekam, vždy sa nájdu aj nejaké pekné plody. Plánujem zachovať. Rubín/Bohemia do vyšších polôh bude dobrá voľba.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 29 Nov 2022, 08:44
od používateľa vysloužil
IgorML napísal:
28 Nov 2022, 23:35
Kidd's Orange (asi, ak je to on) mám - silno mi hnije v pivnici od jadrinca. Navonok vyzerá byť všetko ok a po nakusnutí človek zistí, že je to hnilé, už po pár týždňoch skladovania. Že vraj treba striekať (to nechcem). Tiež dosť rýchlo múčnatie, nedá sa u mňa dlho skladovať. Rubín resp. niečo rubinoidné (asi Bohemia, bez záruky) ako odporúča p. Vysloužil, mám, visačka od stromu sa nezachovala. Momentálne tvorí gro mojej nie príliš veľkej úrody, občas niečo zmrzne v kvete, ale keď prežije mrazy, tak plody sú aj celkom chutné. Od roka (suchý/vlhkejší) potom záleží ako sú plody napadnuté chrastavitosťou, ale nestriekam, vždy sa nájdu aj nejaké pekné plody. Plánujem zachovať. Rubín/Bohemia do vyšších polôh bude dobrá voľba.
Odrůdou trpící hodně jádřincovou hnilobou je Gloster, u Kids Orange jsem to nepozoroval (což neznamená, že ji nemůže mít).

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 03 Dec 2022, 12:24
od používateľa Jitka
I zcela bez péče jí mělo jen před 3 lety, vyzrálé plody už byly přezrálé před 2 týdny (z teplé nížiny).

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 03 Dec 2022, 21:09
od používateľa Lída
Ze starých odrůd jsem na zahrádce zasadila Matčino, Hornokrajský malináč a Wagenerovo (to dlouho vydrží i v panelákovém sklepě). Pokud bych někde ještě našla místo, tak bych dala ještě Gascoyneho šarlatové a Smiřické vzácné (to mi chutnalo u švagrové). Ty ostatní jmenované jsme kdysi měli na zahrádce a mají každé svou specifickou chuť...

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 07 Mar 2023, 09:03
od používateľa Hawkeye
ESOPUS SPITZENBURG je stará americká odroda jablone, objavená okolo r.1770 pri osade Ezopus v dnešnom okrese Ulster, v štáte New York. V 19.storoči patrila k najpestovanejším na území USA, ako mimoriadne kvalitné dezertné jablko, vhodné aj na kuchynské využitie, výrobu muštu a cídru. Je to diploidná odroda so stredne bujným, neskôr slabším rastom, náročnejšia na tvarovanie. Rodí na krátkom dreve, plodnosť je stredne bohatá, so sklonom k bienálnej alternácii. Plody sú stredne veľké až veľké, oválne až mierne kónické, občas s náznakom rebrovania a ľahko asymetrické. Základná zelená farba je v zrelosti takmer celoplošne krytá rozmytou červeňou, s výraznými šedastými lenticelami. V okolí stopkovej jamky býva hrdzovitosť. Dužina je krémovo-žltkastá, jemne zrnitá, pevná, chruplavá a šťavnatá. Odroda Esopus Spitzenburg vyniká excelentnou chuťou, ktorá je sladko-kyslá, výrazne korenistá, s citrónovo-ovocnou arómou. Udáva sa, že táto odroda patrí k chuťovo najatraktívnejším vôbec, z novších odrôd je prirovnávaná k odrode Jazz. Plody dozrievajú neskoro - zber býva na prelome októbra a novembra, na dosiahnutie špičkovej kvality je potrebná dostatočne slnečná jeseň. Plody dozrievajú postupne, preto je vhodné oberať ich 'na doby'. Skladovateľnosť je minimálne 4 mesiace, pričom jablká dosahujú vynikajúcu chuť zhruba po mesiaci skladovania. Táto odroda vyžaduje kvalitnejšiu pôdu aj mikroklimatické podmienky. Esopus Spitzenburg je v Európe pestovaný minimálne, a v Amerike už len prevažne v záhradkách hobíkov. Dôvodom je najmä citlivosť tejto odrody k takmer všetkým existujúcim chorobám jabloní, obzvlášť k chrastavitosti. Plody trpia aj jonathanovou škvrnitosťou. A práve Jonathan je považovaný za semenáč odrody Esopus Spitzenburg. Táto sorta jablone je pestovateľsky na ústupe, najmä pre náchylnosť k chorobám a náročnosť na podmienky a agrotechniku. Ako mimoriadne kvalitné konzumné jablko však v záhradách amatérskych pestovateľov (najmä v USA) pretrváva. Osobne by som tohto (predpokladaného) rodiča Jonathanu - napriek všetkým jeho nedostatkom - v mojej záhrade ako 'starú chuťovku' veľmi rád vyskúšal. H.

Screenshot_20230307-075006_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-075015_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-075022_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-075028_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-075037_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-074845_Chrome.jpg
Screenshot_20230307-075147_Google.jpg
Screenshot_20230307-075242_Google.jpg
Screenshot_20230307-075250_Google.jpg
Screenshot_20230307-075155_Google.jpg

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 07 Apr 2023, 17:18
od používateľa Jirka61
Zdravím, narouboval jsem na Rubinolu asi Boskoopské. To odhaduju podle plodů. Můžete mi to potvrdit podle pupenů a budoucího květenství? Díky, J.
IMG_20230406_162439.jpg

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 07 Apr 2023, 17:38
od používateľa vysloužil
Jirka61 napísal:
07 Apr 2023, 17:18
Zdravím, narouboval jsem na Rubinolu asi Boskoopské. To odhaduju podle plodů. Můžete mi to potvrdit podle pupenů a budoucího květenství? Díky, J.
IMG_20230406_162439.jpg
To stěží někdo dokáže.
Jenom na okraj: Vy roubujete něco na Rubinolu a přesně nevíte co?