Strana 13 z 19

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 10:48
od používateľa peter_z_tt
Stará odroda Api. Rozhodne to nie je chuťovka, ale tento rok dosiahla kvalitu, že sa dá aj jesť :D
Prekvapením sú ale prvé plody odrody Londýnske. Je to naozaj vynikajúce jablko.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 13:47
od používateľa vysloužil
peter_z_tt napísal:
19 Nov 2022, 10:48
Stará odroda Api. Rozhodne to nie je chuťovka, ale tento rok dosiahla kvalitu, že sa dá aj jesť :D
Prekvapením sú ale prvé plody odrody Londýnske. Je to naozaj vynikajúce jablko.
Londýnský (jadernáč) je chutné jablko, dlouho vydrží, nevadne, nemoučnatí. Měl jsem ho roky na velkém stromě. Je ale vysoce citlivé na strupovitost a vyžaduje přeci jen lepší klima, než jsem mu byl schopen dát. Vzhledově taky není moc atraktivní (žlutozelené s bledým líčkem).

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 13:55
od používateľa peter_z_tt
Je to nie príliš lákavé jablko, ale veľmi chutné. Koľko vydrží sa tento rok nedozviem.
Chrastavitosť je v posledných rokoch najmenší problém zo všetkého. V extrémnom suchu stačí v podstate jeden postrek a je to bez starostí. V suchom a extrémne teplom počasí sú najväčší problém obalovače. Už nie sú v generáciach, ale súvislý nálet počas celého leta. Tento rok zredukovali úrodu o asi tak 90 %.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 21:02
od používateľa Lukáš Daubner
Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 22:19
od používateľa Ivan Hlavatý
Lukáš Daubner napísal:
19 Nov 2022, 21:02
Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 22:29
od používateľa larix
peter_z_tt napísal:
19 Nov 2022, 13:55
V suchom a extrémne teplom počasí sú najväčší problém obalovače. Už nie sú v generáciach, ale súvislý nálet počas celého leta. Tento rok zredukovali úrodu o asi tak 90 %.
Tento rok bol aj u nás kalamitný. Normálne (bez postrekov) je napadnutie jabĺk do 20%, v aktuálnej sezóne bolo napadnutých určite viac ako 50% plodov.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 22:45
od používateľa Lukáš Daubner
Ivan Hlavatý napísal:
19 Nov 2022, 22:19
Lukáš Daubner napísal:
19 Nov 2022, 21:02
Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH
Ďakujem za tipy,
áno, ku všetkým štyrom Vami uvedeným starším odrodám som vylučovaním pri čítaní pomologických popisov tiež prišiel, len pri žiadnom z nich sa neuvádza dlhšia (aspoň február) skladovateľnosť. Tá býva uvádzaná priaznivejšia pri odrode Watervlietské mramorované - skúsenosť však nemám, ani tu na fóre som ho nenašiel.
Rubín už má isté miesto :) Angold+Vanda+Rosana poštudujem a zvážim, ďakujem.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 22:49
od používateľa Ivan Hlavatý
Lukáš Daubner napísal:
19 Nov 2022, 22:45
Ivan Hlavatý napísal:
19 Nov 2022, 22:19
Lukáš Daubner napísal:
19 Nov 2022, 21:02
Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH
Ďakujem za tipy,
áno, ku všetkým štyrom Vami uvedeným starším odrodám som vylučovaním pri čítaní pomologických popisov tiež prišiel, len pri žiadnom z nich sa neuvádza dlhšia (aspoň február) skladovateľnosť. Tá býva uvádzaná priaznivejšia pri odrode Watervlietské mramorované - skúsenosť však nemám, ani tu na fóre som ho nenašiel.
Rubín už má isté miesto :) Angold+Vanda+Rosana poštudujem a zvážim, ďakujem.
Ideál spĺňajúci všetky požadované vlastnosti ťažko nájdete. Hlavným kritériom pre Vás musí byť to, aby odroda vo vašej polohe stihla dozrieť. To sa potom trochu "bije" s tou dĺžkou skladovateľnosti. Možno ešte niekto z podobnej lokality tej Vašej pridá nejaký tip. IH

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 19 Nov 2022, 23:29
od používateľa roman
Watervlietské mramorované znám ikdyž nepěstuji a tato odrůda má dva neduhy, náchylnost k sklovitosti dužniny a pukání na skládce.
Chuťově mi ale celkem vyhovuje, má příjemnou a osvěžující kyselinku, ale nedá se jíst přímo ze stromu.
Můj tip je Blenheimská reneta, je to chuťovka a měla by být vhodná do vyšších poloh.
https://www.sadarstvi.cz/blenheimska-reneta/

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

Napísané: 20 Nov 2022, 11:08
od používateľa vysloužil
roman napísal:
19 Nov 2022, 23:29
Watervlietské mramorované znám ikdyž nepěstuji a tato odrůda má dva neduhy, náchylnost k sklovitosti dužniny a pukání na skládce.
Chuťově mi ale celkem vyhovuje, má příjemnou a osvěžující kyselinku, ale nedá se jíst přímo ze stromu.
Můj tip je Blenheimská reneta, je to chuťovka a měla by být vhodná do vyšších poloh.
https://www.sadarstvi.cz/blenheimska-reneta/
Blernheimská reneta má řadu dobrých i horších vlastností. Z těch dobrých je to velikost plodů, dlouhověkost stromů , malé nároky na řez a taky chuť plodů. Z těch horších je to horší vzhled, menší a střídavá plodnost (což na velkých stromech až tak nevadí) a taky krátká skladovatelnost. V tom s článkem na sadařství.cz i v dalších pomologiích nesouhlasím. Jablka vadnou a ztrácejí konzistenci podstatně dřív. Jestli pomůže prodloužit skladovatelnost sklizeň ne zcela zralých plodů, to nevím, nezkusil jsem to. Každopádně Blenheimská patří k nejlepším odrůdám na sušení křížal.