"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

15 Dec 2023, 11:09

Stromy Kanadské renety se dožívají vyššího věku, tak se možná ještě někde najdou. A taky ji nabízejí prodejci starých odrůd. Do stromořadí nebo jako solitér je dobrá, na zahrádku již ne.
roman
Príspevky: 759
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

28 Dec 2023, 21:39

Starou chuťovkou je určitě Jonathan. Na odpis je především kvůli problémům při jeho skladování.
IMG_20231228_143825.jpg
IMG_20231228_144200.jpg
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

28 Dec 2023, 21:57

roman napísal:
28 Dec 2023, 21:39
Starou chuťovkou je určitě Jonathan. Na odpis je především kvůli problémům při jeho skladování.
Jonathan je moja 'srdcovka', stále ho považujem za neprekonanú odrodu z hľadiska chuťovej kvality. U mňa na odpis určite nie je, aj keď samozrejme má svoje dobre známe nedostatky. Vyšší sklon k chrastavitosti a múčnatke sa dá v pohode zvládnuť štandardnou (a vôbec nie excesívnou) fungicídnou ochranou. Horšie je to s jonathanovou škvrnitosťou plodov - špecifickým problémom pri skladovaní tejto odrody. Podľa mojich skúseností je tiež dôležité vystihnúť optimálny termín oberania plodov - pri oneskorenom zbere sa môže prejaviť sklovitosť dužiny, najmä ak jej vzniku 'nahrával' aj priebeh počasia pred zberom.
Na fotkách je 'klon' Rode Jonathan. H.


Screenshot_20231228_214648_Chrome.jpg
Screenshot_20231228_214707_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

28 Dec 2023, 22:54

Hawkeye napísal:
28 Dec 2023, 21:57
roman napísal:
28 Dec 2023, 21:39
Starou chuťovkou je určitě Jonathan. Na odpis je především kvůli problémům při jeho skladování.
Jonathan je moja 'srdcovka', stále ho považujem za neprekonanú odrodu z hľadiska chuťovej kvality. U mňa na odpis určite nie je, aj keď samozrejme má svoje dobre známe nedostatky. Vyšší sklon k chrastavitosti a múčnatke sa dá v pohode zvládnuť štandardnou (a vôbec nie excesívnou) fungicídnou ochranou. Horšie je to s jonathanovou škvrnitosťou plodov - špecifickým problémom pri skladovaní tejto odrody. Podľa mojich skúseností je tiež dôležité vystihnúť optimálny termín oberania plodov - pri oneskorenom zbere sa môže prejaviť sklovitosť dužiny, najmä ak jej vzniku 'nahrával' aj priebeh počasia pred zberom.
Na fotkách je 'klon' Rode Jonathan. H.



Screenshot_20231228_214648_Chrome.jpg
Screenshot_20231228_214707_Chrome.jpg
Jonathan jsem pěstoval poměrně krátce na přelomu 70. a 80. let. Hlavním problémem u nás nebyly ani tak houbové choroby, jako drobné plody a horší chuť v chladných letech. Padlí u nás tehdy nebylo vůbec (dnes jen minimálně). Tehdejší odborná lieratura psala, že v polohách, kde se Jonathanu daří, vyžaduje odrůda přes 20 (!) chemických postřiků. Je možné, že tehdy nebyly tak účinné.
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

18 Feb 2024, 18:57

NATHUSIOVO HOLUBÍ (Nathusius Taubenapfel) a GASCOYNEHO ŠARLÁTOVÉ.
Tieto 2 staré odrody som už dávno chcel mať v záhrade. Podarilo sa až teraz na jeseň 2023 - konečne zasadené 😀 (špičiaky - viď foto). Som si vedomý ich limitov, napriek tomu sa teším a som plný očakávaní, o.i. aj ohľadom toho, ako sa predvedú na podpníkoch M26. Nemusí byť všetko len o 'rezistentoch' a Střížoviciach, aj keď moderné trendy sú jasne nasmerované ... 😀 H.

Screenshot_20240218_162818_Gallery.jpg
Screenshot_20240218_162826_Gallery.jpg
charles91
Príspevky: 585
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

23 Feb 2024, 21:45

vysloužil napísal:
28 Dec 2023, 22:54
Tehdejší odborná lieratura psala, že v polohách, kde se Jonathanu daří, vyžaduje odrůda přes 20 (!) chemických postřiků. Je možné, že tehdy nebyly tak účinné.
20 postrekov nie je tak hrozné. Ked som bol oberať jablka v Taliansku, jablone mali vraj 30-36 postrekov za sezónu ( v zavislosti od počasia). Jablka boli pokryté bielym práškom. Odvtedy kupované jablka šúpem.
Koľko postrekov používaju komerční pestovatelia na Slovensku a Cechách by ma zaujímalo.
Hawkeye napísal:
18 Feb 2024, 18:57
NATHUSIOVO HOLUBÍ (Nathusius Taubenapfel) a GASCOYNEHO ŠARLÁTOVÉ.
Tieto 2 staré odrody som už dávno chcel mať v záhrade. ...
Aký bol dôvod výberu ?
old apple varieties

IP:  16.212

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

23 Feb 2024, 22:00

Pokud bych si měl vybrat jen dvě staré chuťovky, tak jsou to Ribstonské a Gravštýnské.
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

24 Feb 2024, 07:47

charles91 napísal:
23 Feb 2024, 21:45
Hawkeye napísal:
18 Feb 2024, 18:57
NATHUSIOVO HOLUBÍ (Nathusius Taubenapfel) a GASCOYNEHO ŠARLÁTOVÉ.
Tieto 2 staré odrody som už dávno chcel mať v záhrade. ...
Aký bol dôvod výberu ?
Nathusiovo (viď foto 1-3) ma už dávnejšie zaujalo predovšetkým svojím nevšedným tvarom a veľkosťou. Patrí medzi odrody nezameniteľné vzhľadom. Chuťovo to asi špica nebude, ale v rámci 'biodiverzity' odrôd možno nie je na škodu mať aj niečo, čo nie je "juicy, crunchy, crispy and children-loved".
Gascoyneho (foto 4,5) je iný prípad - je to chuťovka, vynikajúca nie vzhľadom (aj keď je to bezpochyby pekné jablko), ale práve chuťou. Opäť mi ide o 'diverzitu' odrôd - tentokrát tú chuťovú. Viem o pestovateľských nedostatkoch Gascoyneho šarlátového, o to je to pre mňa väčšia výzva.
A keď už sme pri starých odrodách, mám zasadené aj Gravštýnske a Matkino, odrody "nehodiace sa" do mojej lokality. Rád si overujem, či 'železné pravdy' predsa len nie sú trochu zhrdzavené... 😀 H.


Screenshot_20240224_073321_Chrome.jpg
Screenshot_20240224_073230_Chrome.jpg
Screenshot_20240224_073516_Google.jpg
Screenshot_20240224_081239_Chrome.jpg
Screenshot_20240224_081206_Google.jpg
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

24 Feb 2024, 10:48

Hmm, ono se o rezivění starých pravd pěkně hovoří v místech, kde vykvetou a zaplodí i vidle zapíchnuté do kompostu :)
S tou chuťovou diverzitou to chápu, většina i těch nejlahodnějších dnešních odrůd chutná dost podobně a jen málokterou podle chuti bezpečně rozeznáme. Gascoigneho, třebaže nepatří k mým top fvoritům, si s jinou nespletu. Podobně jako zmíněné Grávštýnské a Matčino. Jejich "nevhodnost" v Podunajské nížině nelze vnímat tak, že by se jim tam nedařilo anebo že by snad chutnaly hůř. Ale jejich nevětší přednost - skromné nároky na polohu - tam odrůdy neocení. Zato nevýhody - bujný růst, pozdní plodnost, nižší úrody, krátká skladovatelnost - v nadprůměrně teplé poloze nevymizí, spíš naopak.
Co se týče Nathusiova holubího, nikdy jsem je nepěstoval, podle nepříliš lichotivého popisu v Kohoutově pomologii bych se k tomu asi neodhodlal.
Nathu.JPG
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

"Staré" chuťovky - sú na odpis ?

24 Feb 2024, 13:36

vysloužil napísal:
24 Feb 2024, 10:48
...Co se týče Nathusiova holubího, nikdy jsem je nepěstoval, podle nepříliš lichotivého popisu v Kohoutově pomologii bych se k tomu asi neodhodlal...
On to pán Kohout asi ani tak nemyslel ako to vyznelo, ale práve takéto direktívne formulácie "...a proto se má pěstovat jen v omezené míře..." sú pre mňa impulzom spraviť pravý opak... 😀
Samozrejme je možné, že si s Nathusiovým 'natlčiem hubu'. To ma ale bude bolieť menej, než keby som to nikdy neskúsil... 😀
Screenshot_20240224_133031_Chrome.jpg
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 24 Feb 2024, 14:36, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď