"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Starších odrůd by se našlo asi povícero, ale žádná nebude dokonalá. Na semenáči a pokud chcete vyšší tvar, bych vybral "novější" Angold nebo třeba odrůdu Blaník, která dobře roste a plodí ve vyšších polohách .
-
- Príspevky: 8
- Dátum registrácie: 06 Nov 2022, 21:37
- Bydlisko: Bobrovec, západné Tatry, 640 m.n.m
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Angold som skúšal, možno to nebol reprezentatívny jedinec, ale chuť ma veľmi odradila.
Dostal som sa ku hrotiaku/špičáku Signe Tilisch na semenáči, skladovateľnosťou teda nie je to čo by som chcel (aspoň do februára), ale uvažujem že by som naň mohol časom navrúblovať aj nejakú inú odrodu (odrody)...myslíte že to bude správne alebo neuvažujem dobre?
Dostal som sa ku hrotiaku/špičáku Signe Tilisch na semenáči, skladovateľnosťou teda nie je to čo by som chcel (aspoň do februára), ale uvažujem že by som naň mohol časom navrúblovať aj nejakú inú odrodu (odrody)...myslíte že to bude správne alebo neuvažujem dobre?
-
IP: 37.133
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Signe Tillisch pěstuji na m25 v jílovité půdě. Roste bujně, potřebuje speciální řez, jelikož plodí na dlouhém dřevě, jeho negativní stránky jsou alternace plodů, krátká životnost, občasné krenčení plodů. Abych vás až tak neodradil musím uznat, že velmi pozitivní je její velmi dobrá aromatická chuť, které se v té době kdy zraje, málo která odrůda vyrovná. U mě zraje v polovině září. Pokuď budete na něj roubovat i jiné odrůdy, pokuď možno stejně silně rostoucí nebo i silněji rostoucí, v žádném případě slaběji rostoucí.
-
IP: 42.129
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Matčino z 600 mnm nemá problém vydržet i do února (včas sklizené). Dost dlouho vydrží Boskoopské, je však potřeba ohlídat dobu sklizně, podtržené zůstane příliš kyselé a rychle vadne.
Obě odrůdy kvůli nižší mrazuvzdornosti bych doporučil štěpovat ve výši koruny. I tak nelze čekat zejména u Boskoopského životnost přes 100 let, stromy po pradědovi už spíše chřadnou.
Ale zkuste vydržet, jestli by třeba něčím přispěl ing. Dvořák. Ten bude vědět. Anebo můžete zkusit napsat mail ing. Buzkovi, má školku se starými odrůdami v Hlasivu, což je nějakých 550 mnm. (Snad to není nedovolená reklama.)
Obě odrůdy kvůli nižší mrazuvzdornosti bych doporučil štěpovat ve výši koruny. I tak nelze čekat zejména u Boskoopského životnost přes 100 let, stromy po pradědovi už spíše chřadnou.
Ale zkuste vydržet, jestli by třeba něčím přispěl ing. Dvořák. Ten bude vědět. Anebo můžete zkusit napsat mail ing. Buzkovi, má školku se starými odrůdami v Hlasivu, což je nějakých 550 mnm. (Snad to není nedovolená reklama.)
-
- Príspevky: 1109
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Ďalšou starou chuťovkou je odroda Madame Verté. Na fotke sú nie úplne typické plody.
Aj keď ide o veľmi chutnú odrodu, tak nedostatkov je viac než dosť. Napriek tomu, že ju pestujem už takmer 15 rokov ju doma na záhrade nemám.
Aj keď ide o veľmi chutnú odrodu, tak nedostatkov je viac než dosť. Napriek tomu, že ju pestujem už takmer 15 rokov ju doma na záhrade nemám.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Madame Verté je bezpochyby chuťovka. Má svoje slabiny, a nevyniká ani výzorom, ale keď je v konzumnom optime, tak sa jej vyrovná len máloktorá odroda. V minulosti som ju dlhé roky pestoval a spomínam len v dobrom.peter_z_tt napísal: ↑23 Nov 2022, 18:35Ďalšou starou chuťovkou je odroda Madame Verté. Na fotke sú nie úplne typické plody.
Aj keď ide o veľmi chutnú odrodu, tak nedostatkov je viac než dosť. Napriek tomu, že ju pestujem už takmer 15 rokov ju doma na záhrade nemám.
Madame Verté je na foto 1-3. Na foto 4-7 je potom zaujímavá nová odroda hrušky Uta - tá je potomkom Madame Verté (druhým rodičom Uty je Boscova fľaška). Niektorí hobíci z tohto fóra už odrodu Uta pestujú.
IH
-
- Príspevky: 1109
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Keďže túto odrodu už nepestujete, tak predpokladám že nedostatky nakoniec prevážili?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Nerozlúčil som sa s ňou pre nespokojnosť. Strom pred rokmi 'odišiel' na infekciu, asi Pseudomonas syringae, alebo možno dokonca na baktériovú spálu jadrovín.peter_z_tt napísal: ↑23 Nov 2022, 19:47Keďže túto odrodu už nepestujete, tak predpokladám že nedostatky nakoniec prevážili?
Potom som na jeho miesto vysadil jabloň, a v nasledujúcich rokoch už potom na Madame Verté akosi neprišiel rad. Veľmi ani myslím nebola v ponuke predajcov. Chuťovo je výborná, ale pri súčasnom hruškovom obsadení záhrady už nie je 'čakateľkou' č.1 či 2. Aj keď - nikdy nehovor nikdy... IH
-
- Príspevky: 626
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Madame Verté mám vysazenou několik let, ale zatím neplodila. Měl jsem kdysi pozemek, kde plodila stará hrušeň, podle popisů doufám, že to byla ona. Byla to nejlepší hruška co jsem jedl, bohužel v té době jsem neuměl roubovat a musela uhnout výstavbě domu.
Dozrávala až po opadu listů a i potom se musela nechat minimálně do Vánoc odležet. Sice byla docela sladká, ale měla hrozně tvrdou slupku.
Dozrávala až po opadu listů a i potom se musela nechat minimálně do Vánoc odležet. Sice byla docela sladká, ale měla hrozně tvrdou slupku.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Mohla to byť Madame Verté, aj keď u mňa dozrievala skôr a chuť bola síce prevažne sladká, ale aj s kyselinkami a výrazne korenistá.andre.marek napísal: ↑23 Nov 2022, 20:24...Měl jsem kdysi pozemek, kde plodila stará hrušeň, podle popisů doufám, že to byla ona. Byla to nejlepší hruška co jsem jedl, bohužel v té době jsem neuměl roubovat a musela uhnout výstavbě domu.
Dozrávala až po opadu listů a i potom se musela nechat minimálně do Vánoc odležet. Sice byla docela sladká, ale měla hrozně tvrdou slupku.
Druhou možnosťou je, že Vami popísaná odroda bola Dekanka zimná (Doyenné d'Hiver) - tá je na fotkách v prílohe. IH