Menší tablet....
Vidím dobře nebo už jsem postižen nějakým stihomanem?
To sfinské jmelí tam?
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Tá žltoplodá odroda by mohla byť (podľa fotiek a popisu) Boikovo obrovské (viď pridané foto 1-3, na foto 4-6 sú potom snímky dr.Vysloužila z rovnomenného vlákna). IHhugovotr napísal: ↑22 Dec 2021, 20:51Dnes jsem projížděl rakouské příhraniční a kochal se nádhernou krajinou Podyjí a České Kanady. Tu dokreslovaly jabloně podél silnic, na kterých svítily žluté jablíčka. Bylo jich opravdu hodně, někde i červené, ty ale byly většinou již na zemi. Protože byly na kost zmrzlé, ochutnal jsem je až teď doma. Ty červené mě moc nezaujaly, zato žluté jsou zajímavé. Převažuje kyselinka a zvláštní chuť, jakoby pomela nebo grepu. Fotky jsou pořízeny mezi Šafovem a Vratěnínem.
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 22 Dec 2021, 23:25, upravené celkom 1 krát.
-
IP: 168.81
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Myslím si, že místo kde jste fotil, nad Šafovem, znám. Jezdívám tudy také. Je to už mezerovité stromořadí u silnice ze Stálek do Šafova. Dnes skoro jednostranné, asi 140 stromů, už jen jabloní. Letos je nikdo neklidil, to trochu navozuje lítost. Nejspíš jste pokračoval na Vranov a tam už pak aleje nejsou.
Odrůd v aleji je málo ale neznám je. Ale každý strom jsem si neprohlížel (nechutnaly mi, a tak jsem nad odrůdami "nehloubal"). To červené převládá a to žluté vypadá letos pěkně. Je tam i jeden nebo dva stromy Průsvitného. Strýmku jsem tam neviděl, tu znám.
Ale na konci této aleje, v prudké zatáčce pod rybníkem těsně před Šafovem, jsem tak před třemi roky našel na malé pláňce modrou blumu velkou skoro jak pěst. Ale chuť škaredá. Od té doby se tam snad každé léto dívám, ale nemůžu znovu žádné takové ovoce najít.
PS, Jmelí jsem poblíž, tak 5 km, viděl, ale na borovici. JG
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Jel jsem od Vranova na západ a projížděl silnice 2. třídy v prostoru Nová Bystřice, Kamenice nad Lipou, Telč a Dačice. Podobných stromořadí je tam více, ale zdá se osazené stejnými odrůdami. Někde je červená odrůda na jedné straně silnice, žlutá na druhé, někde napřeskáčku. Na Třebíčsku jsem narazil na jiné odrůdy. Jiný kraj, jiná silniční správa, jiní lidé a přístup ke stromům podél silnic, viz. příloha.
Jak píšete, sadaři je líto, že úroda skončí téměř bez užitku na zemi. Alespoň okrášlí zimní krajinu a potěší oko.
Jak píšete, sadaři je líto, že úroda skončí téměř bez užitku na zemi. Alespoň okrášlí zimní krajinu a potěší oko.
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Nostalgie jako stesk po něčem minulém, zašlém, ztraceném, v našem případě stesk po mizejících odrůdách, je zdá se trend nejen evropský a britský, ale i americký. Naštěstí se vždycky najde nějaký nadšenec, který se snaží o to, aby tyto odrůdy úplně nezmizely. Na snímku je 76-ti letý americký senior, který shromažďuje, propaguje a množí téměř zaniklé americké odrůdy.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Zaujímavý článok, obdivuhodný pán.
V texte článku ma zaujali niektoré údaje (foto 2,3). Podľa nich v r.1905 bolo v sadoch v USA pestovaných zhruba 14 000 odrôd jabloní (aj keď tento údaj sa mi nezdá byť príliš uveriteľný...). Koncom 20.storočia to už bolo menej než 100 odrôd, pričom 11 z nich predstavovalo 90% jabĺk predaných v obchodoch. Odhaduje sa, že asi 11 000 odrôd nenávratne 'vyhynulo'.
Nie je to vývoj týkajúci sa len USA - aj inde vo svete mnohé staré odrody jabloní sa strácajú v nedohľadne a už nikdy sa neobjavia. Práca takýchto nadšencov je síce záslužná, ale svojím spôsobom sizyfovská a masívnej redukcii odrodovej diverzity nedokáže zabrániť. Obrovské straty genofondu jabloní sú tak nezvratné. Mohli by sme namietnuť, že na druhej strane vznikajú stovky novovyšľachtených odrôd. Tie však - bohužiaľ - často pochádzajú z úzkeho okruhu rodičovských odrôd. IH
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Taky mi ten počet tisíců odrůd přijde zvláštní. Ale když se nad tím zamyslíme, doba, kdy byly odrůdy registrované a cíleně množené netrvá až tak dlouho. V minulých stoletích (před 20.) se pěstovaly převážně lokální, často nepojmenované odrůdy. A těch mohlo být opravdu neskutečně mnoho. Zajímalo by mě kdo a jak to spočítal. Ztráty genofondu jsou jistě velké, věřme, že to nejlepší lidé nenechali zmizet.Ivan Hlavatý napísal: ↑23 Dec 2021, 18:34Zaujímavý článok, obdivuhodný pán.
V texte článku ma zaujali niektoré údaje (foto 2,3). Podľa nich v r.1905 bolo v sadoch v USA pestovaných zhruba 14 000 odrôd jabloní (aj keď tento údaj sa mi nezdá byť príliš uveriteľný...). Koncom 20.storočia to už bolo menej než 100 odrôd, pričom 11 z nich predstavovalo 90% jabĺk predaných v obchodoch. Odhaduje sa, že asi 11 000 odrôd nenávratne 'vyhynulo'.
Nie je to vývoj týkajúci sa len USA - aj inde vo svete mnohé staré odrody jabloní sa strácajú v nedohľadne a už nikdy sa neobjavia. Práca takýchto nadšencov je síce záslužná, ale svojím spôsobom sizyfovská a masívnej redukcii odrodovej diverzity nedokáže zabrániť. Obrovské straty genofondu jabloní sú tak nezvratné. Mohli by sme namietnuť, že na druhej strane vznikajú stovky novovyšľachtených odrôd. Tie však - bohužiaľ - často pochádzajú z úzkeho okruhu rodičovských odrôd. IH
Screenshot_20211223-181239_Chrome.jpg
Screenshot_20211223-180954_Chrome.jpg
Screenshot_20211223-180906_Chrome.jpg
-
- Príspevky: 510
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Ak je nova odroda kazdy strom vypestovany zo semena, tak takychto odrod mohlo byt velmi vela. Odhad takychto odrod by bol len velmi hruby.
-
- Príspevky: 1109
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Ďalšou starou chuťovkou je aj Parížanka. Ide o vďačnú, ale na teplo mimoriadne náročnú odrodu. Výbornú kvalitu ukáže iba v teplých rokoch a to aj mojich teplotne exkluzívnych podmienkach. Do stredných a vyšších polôh celkom nevhodná.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Parížanka bola použitá ako rodičovská odroda pri viacerých kríženiach českej proveniencie. Hrušky, ktoré z nich vznikli, nenašli ale nejaký výraznejší ohlas či rozšírenie, hádam okrem Bohemiky. Tá ale viac svojou trvanlivosťou, než kvalitou.peter_z_tt napísal: ↑24 Dec 2021, 10:57Ďalšou starou chuťovkou je aj Parížanka. Ide o vďačnú, ale na teplo mimoriadne náročnú odrodu. Výbornú kvalitu ukáže iba v teplých rokoch a to aj mojich teplotne exkluzívnych podmienkach. Do stredných a vyšších polôh celkom nevhodná.
Potomkami Parížanky sú napríklad: neskorojesenná odroda MORAVA (P. x Boscova), zimné až neskorozimné MILKA (P. x Holenická), DELTA (P. x Boscova), BOHEMICA (P. x Charneuská) a BETA (P. x Boscova).
Pri hruškách je to (väčšinou) tak, že novovyšľachtené odrody nedosiahnu kvality rodičov/rodiča, resp. sa im ani nepribližujú. Ale sú aj výnimky, trebárs Blanka, Elektra, Harbo, Lebosca, Jana, Jizera či Erika. Majú to ale ťažké, keďže u mnohých z nich je jedným z rodičov Boscova fľaška. A tá vrhá veľmi dlhý tieň, z ktorého nie je ľahké sa vymaniť. Pri jej potomkoch treba považovať za úspech už to, ak sa jej chuťovo aspoň priblížia, a zároveň sú pestovateľné aj tam, kde by ich slávna 'matka' neobstála. IH