Dobrý den,
Dovolím si založit nové vlákno diskuse, neb v u rozhovoru o starých odrůdách asi nikdo nebude hledat informace o houbových chorobách na "rezistentech".
Přijde mi dobré zopakovat zmínku o silném postižení Siria sazovitostí u Dr. Vysloužila. Nikde před tím se mi na tuto informaci nepodařilo narazit. Může se zdát, že řeším maličkosti, jenže někdy může sazovitost škodit víc, než strupovitost a padlí dohromady. Jonathan u dědy na zahradě strupovitostí téměř netrpí, těch pár letorostů a výhonů s padlím lze zvládnout s nůžkami v ruce, ale šedočerná jablka nikdo jíst nechce. (Pokud tedy pominu to, že letos u nás Jonathan chutná jak idared křížený s kyselými žížalkami).
Jestliže Sirius dle literatury korunu zahušťuje a zároveň je sazovitostí postihován, může to dělat problémy. Na úrodu si ještě chvíli počkám, pak budu informovat.
Máme chutné odrůdy, které trpí snad všemi existujícími houbovými chorobami (Čistecké třeba, z běžných houbových chorob jsem zaznamenal snad všechny.), dále odrůdy, kde třeba chuť není na 1*, ale zase ničím netrpí.
Dle mnoha článků a diskusí je takovým průnikem těchto dvou množin třeba Angold, který podědil odolnost po Antonovce a trochu chuti po Goldenu. Dokážete rozšířit počet prvků tohoto průniku s uvedením možných rizik?
Různé houbové choroby × jabloně.
Různé houbové choroby × jabloně.
Roku 2020 byla u nás sazovitá většina jablek, ale já bych z toho velké závěry nedělal. Nemoc se tu vyskytla po relativně dlouhé době . Sirius sice trpěl, ale třeba takový Goldstar byl postižený víc (viz obrázek). Jestli to bylo dáno odrůdou nebo místem na zahradě, neumím říci. Jediná žlutoplodá jablka, které sazovitostí netrpěla, byly staré odrůdy Smiřické vzácné a Hammersteinovo. To je ovšem chuťově úplně jiný level. O rok později nebylo postiženo ani jediné jablko, třebaže jsem proti sazovitosti nijak nezasahoval.Dotaz napísal: ↑05 Feb 2022, 15:03Dobrý den,
Dovolím si založit nové vlákno diskuse, neb v u rozhovoru o starých odrůdách asi nikdo nebude hledat informace o houbových chorobách na "rezistentech".
Přijde mi dobré zopakovat zmínku o silném postižení Siria sazovitostí u Dr. Vysloužila. Nikde před tím se mi na tuto informaci nepodařilo narazit. Může se zdát, že řeším maličkosti, jenže někdy může sazovitost škodit víc, než strupovitost a padlí dohromady. Jonathan u dědy na zahradě strupovitostí téměř netrpí, těch pár letorostů a výhonů s padlím lze zvládnout s nůžkami v ruce, ale šedočerná jablka nikdo jíst nechce. (Pokud tedy pominu to, že letos u nás Jonathan chutná jak idared křížený s kyselými žížalkami).
Jestliže Sirius dle literatury korunu zahušťuje a zároveň je sazovitostí postihován, může to dělat problémy. Na úrodu si ještě chvíli počkám, pak budu informovat.
Máme chutné odrůdy, které trpí snad všemi existujícími houbovými chorobami (Čistecké třeba, z běžných houbových chorob jsem zaznamenal snad všechny.), dále odrůdy, kde třeba chuť není na 1*, ale zase ničím netrpí.
Dle mnoha článků a diskusí je takovým průnikem těchto dvou množin třeba Angold, který podědil odolnost po Antonovce a trochu chuti po Goldenu. Dokážete rozšířit počet prvků tohoto průniku s uvedením možných rizik?
Různé houbové choroby × jabloně.
Podle mne je určující poloha - na dvou místech zahrady mám po jednom stromku Biogoldenu, oba na stejných podnožích a v minulém roce byly plody jednoho sazovité, u druhého vůbec.
Různé houbové choroby × jabloně.
souhlasím, že poloha dělá hodně. Uvažuji ale ještě o možnosti, že sazovitost může napadat více odrůdu Golden a jeho křížence. V mém případě trpí sazovitostí nejvíc Golden a Rubín, ale objevila se i na Blaníku. Walter
-
IP: 168.235
Různé houbové choroby × jabloně.
"Poloha dělá hodně."
S tím bych asi byl ochoten souhlasit, blízkost slévárny nebude úplně ideální.
Se sazovitostí a goldenem: nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, 2020 byly i Rubíny děsné, ale to i díky strupovitosti. Letos(vlastně vloni) je nejhorší na Jonathanu a Idaredu. Asi bude záležet na době zrání, co jsem sklidil do začátku října, ještě celkem šlo, pak začali lidi víc topit a nad městem se dělá taková kouřová poklice.
Dále letos na Čisteckém škodí mušinovitost, kde se "mušince" objeví, začne do pár týdnů ve sklepě plod zahnívat.
S tím bych asi byl ochoten souhlasit, blízkost slévárny nebude úplně ideální.
Se sazovitostí a goldenem: nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, 2020 byly i Rubíny děsné, ale to i díky strupovitosti. Letos(vlastně vloni) je nejhorší na Jonathanu a Idaredu. Asi bude záležet na době zrání, co jsem sklidil do začátku října, ještě celkem šlo, pak začali lidi víc topit a nad městem se dělá taková kouřová poklice.
Dále letos na Čisteckém škodí mušinovitost, kde se "mušince" objeví, začne do pár týdnů ve sklepě plod zahnívat.
Různé houbové choroby × jabloně.
Sazovitost nemá nic společného s topením ve městech, ani s kouřem či sazemi. Je to houba. Naopak v zakouřeném prostředí by měly být projevy - jako u většiny houbových chorob - menší.Dotaz napísal: ↑05 Feb 2022, 22:12"Poloha dělá hodně."
S tím bych asi byl ochoten souhlasit, blízkost slévárny nebude úplně ideální.
Se sazovitostí a goldenem: nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, 2020 byly i Rubíny děsné, ale to i díky strupovitosti. Letos(vlastně vloni) je nejhorší na Jonathanu a Idaredu. Asi bude záležet na době zrání, co jsem sklidil do začátku října, ještě celkem šlo, pak začali lidi víc topit a nad městem se dělá taková kouřová poklice.
Dále letos na Čisteckém škodí mušinovitost, kde se "mušince" objeví, začne do pár týdnů ve sklepě plod zahnívat.
-
IP: 168.235
Různé houbové choroby × jabloně.
Dobrý den,
Nerad bych vzdělaným lidem odporoval, ale některé zdroje souvislost s nepořádkem v ovzduší uvádějí.
Jde o spadané saze a popílek z ovzduší, které se rozpijí do voskové mikrovrstvičky na plodech i listech - a normálně je jen málo smyje déšť. Důvodem je, že s těmito sazemi padají také výtrusy houby (jmenuje se Gleodes pomigena), které se následně rozmnožují právě v té uhlíkaté vrstvičce sazí a na povrch plodů sazovitost zafixují.
https://temata.rozhlas.cz/sazovitost-jablek-7863033
Ale vzhledem k tomu, že je tento názor méně častý, přidržím se tvrzení Dr. Vysloužila.
Nerad bych vzdělaným lidem odporoval, ale některé zdroje souvislost s nepořádkem v ovzduší uvádějí.
Jde o spadané saze a popílek z ovzduší, které se rozpijí do voskové mikrovrstvičky na plodech i listech - a normálně je jen málo smyje déšť. Důvodem je, že s těmito sazemi padají také výtrusy houby (jmenuje se Gleodes pomigena), které se následně rozmnožují právě v té uhlíkaté vrstvičce sazí a na povrch plodů sazovitost zafixují.
https://temata.rozhlas.cz/sazovitost-jablek-7863033
Ale vzhledem k tomu, že je tento názor méně častý, přidržím se tvrzení Dr. Vysloužila.
Různé houbové choroby × jabloně.
Je to zajímavý výklad. Je možné, že houba nějak zachytává prach z ovzduší. Ovšem jak vysvětlit, že některé odrůdy byly zcela čisté a jiné sazovité? Navíc, pokud by se jednalo o spadané saze, bylo by maximum výskytu na horní straně plodů, a to rozhodně není. Uvnitř přehoustlých korun jsou jablka před spadými sazemi nejvíc chráněny. Přesto právě tam je výskyt choroby největší. Nějak se mi té teorii sazí a popílku nechce věřit.Dotaz napísal: ↑06 Feb 2022, 10:12Dobrý den,
Nerad bych vzdělaným lidem odporoval, ale některé zdroje souvislost s nepořádkem v ovzduší uvádějí.
Jde o spadané saze a popílek z ovzduší, které se rozpijí do voskové mikrovrstvičky na plodech i listech - a normálně je jen málo smyje déšť. Důvodem je, že s těmito sazemi padají také výtrusy houby (jmenuje se Gleodes pomigena), které se následně rozmnožují právě v té uhlíkaté vrstvičce sazí a na povrch plodů sazovitost zafixují.
https://temata.rozhlas.cz/sazovitost-jablek-7863033
Ale vzhledem k tomu, že je tento názor méně častý, přidržím se tvrzení Dr. Vysloužila.
-
- Príspevky: 766
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Různé houbové choroby × jabloně.
Pravidelně mívám sazovitost jen na jedné jabloni, která roste ze dvou stran (východu a jihu) v trvalém zastínění.
Olomoucko 220 m n. m.
Různé houbové choroby × jabloně.
Já jsem si původně myslel, že mšice potřísnily plody některých stromů medovicí a na tu se to nalepilo. Už si to nemyslím. Odlišnost různých odrůd může být v povrchové voskové vrstvě, která více nebo méně chutná houbě nebo brání uchycení (?).