Novinky - jablone 🍎

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Novinky - jablone 🍎

13 Máj 2022, 11:33

"Karma je zdarma" - obľúbená a často používaná 'floskuloidná' veta.
Jablká novej odrody KARMA pôvodom z USA ale určite zdarma nebudú. Karma je úplne nová sorta, uvedená na trh iba v r.2021 - vznikla krížením hybridu Fuji/Golden Delicious a odrody Honeycrisp. Jablká dozrievajú na prelome septembra a októbra. Dajú sa jesť priamo zo stromu, zároveň majú dlhú skladovateľnosť. Plody sú veľké, majú elipsovitý tvar a sú dvojfarebné - základná zelenožltá farba je čiastočne krytá červenou, vo forme pásikovania až jemného rozmytia. Rozsah červeného sfarbenia závisí od miery oslnenia plodov. Šupka je hladká a lesklá, dužina má atribúty požadované pri moderných odrodách - je pevná, pritom krehká a chruplavá, s bohatou šťavnatosťou. Udáva sa výrazná aróma s kvetnými tónmi. Chuť je harmonicky sladko-kyslá, s jemnou prevahou cukrov. Po rozkrojení dužina nehnedne. Odroda Karma v sebe kombinuje vysokú cukornatosť Fuji a Goldenu ("brix"), vhodne 'korigovanú' Honeycrispom do príjemnej harmonickosti so súčasnou vysokou šťavnatosťou a kvalitnou textúrou dužiny. Mohla by to byť veľmi nádejná odroda nielen z hľadiska trhového, ale aj pre záhrady hobíkov. Aj keď táto Karma zdarma nebude 😀. IH

Screenshot_20220513-103228_Chrome.jpg
Screenshot_20220513-102532_Google.jpg
Screenshot_20220513-103623_Chrome.jpg
Screenshot_20220513-103623_Chrome.jpg (47.86 KiB) 1717 zobrazení
Screenshot_20220513-102604_Chrome.jpg
Screenshot_20220513-102934_Google.jpg
Screenshot_20220513-103805_Google.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Novinky - jablone 🍎

13 Máj 2022, 13:36

Jablka jsou to nádherná. Ale vzpomínám si, že když jsme byli na exkurzi ve šlechtitelském sadu v Holovousích, zrovna dozrávaly plody ještě neznámých novošlechtění. Jablka byla tak krásná, že bych čekal úplnou revoluci v jabloňářství. Ale kousek dál byly stromky již známých odrůd (Angold, Selena, aj.). Na nich veliké vybarvené plody - vypadaly stejně atraktivně.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Novinky - jablone 🍎

13 Máj 2022, 14:28

vysloužil napísal:
13 Máj 2022, 13:36
Jablka jsou to nádherná. Ale vzpomínám si, že když jsme byli na exkurzi ve šlechtitelském sadu v Holovousích, zrovna dozrávaly plody ještě neznámých novošlechtění. Jablka byla tak krásná, že bych čekal úplnou revoluci v jabloňářství. Ale kousek dál byly stromky již známých odrůd (Angold, Selena, aj.). Na nich veliké vybarvené plody - vypadaly stejně atraktivně.
Áno, ale jedna vec je vzhľad jabĺk a druhá ich chuť. V ideálnom prípade sú oboje na výške (Rubín, Jonagored, Golden, Rubinola...).
O takú Coxovu renetu by si často človek ani 'neoprel bicykel', a aká je to chuťovka...
Honeycrisp je v poslednom období dosť využívaný ako rodičovská odroda v novošľachtení (čo je aj prípad odrody Karma) - zrejme sa predpokladá, že potomkom odovzdá svoje hlavné prednosti, teda kvalitu dužiny a šťavnatosť. Možno je dôvodom aj fakt, že samotný Honeycrisp výrazne trpí horkou pehovitosťou (o čom sa už otvorene hovorí), a je určitá snaha jeho krížením s inými odrodami tento problém eliminovať.

Ďalšia vec: už som tu opakovane spomínal, že moderným a určite správnym trendom je šľachtenie nových odrôd jabloní rezistentných voči chrastavitosti, a to na polygénovom podklade (keďže monogénová Vf-rezistencia je už masívne "prelamovaná"). Je iste zaujímavé, že šľachtitelia v Austrálii a na Novom Zélande tomuto väčší význam neprikladajú a pri tvorbe nových odrôd točia dokola nerezistenty ako Gala, Braeburn či Fuji (zrejme preto, že v ich klimatických podmienkach Venturia inaequalis až tak veľmi nestraší). V USA problematike rezistencie prikladajú o niečo väčší význam, aj keď často sa orientujú viac na odolnosť mrazom ("cold-hardiness"). Program 'rezistentnej stratégie' pri šľachtení jabloní je špičkovo rozpracovaný predovšetkým v Českej republike (Střížovice a Holovousy), kde sú už vyšľachtené a skúšané desiatky nových odrôd, často označené zatiaľ iba číselnými kódmi. Dúfajme, že časom budú dostupné aj nám - hobíkom. Možno je to tak trochu aj náš národný povahový rys - že hľadáme kvalitu radšej v cudzine, aj keď tú špičkovú máme doma pod nosom IH
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Novinky - jablone 🍎

13 Máj 2022, 16:52

My zřejmě neumíme udělat novým odrůdám patřičnou reklamu, tak jak je to na odkazech pana Fialy.
Na podzimní Flóře v Olomouci jsou k vidění pěkné expozice výstavních jablek, ale vesměs se jedná o odrůdy desítky let známé. Vystavují je povětšinou komerční pěstitelé, ty málo známé jen zahrádkáři.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Novinky - jablone 🍎

16 Máj 2022, 21:58

Keď sa povie ARCTIC APPLES, neznamená to jednu konkrétnu novú odrodu jablka. Týmto pojmom sa označuje celá skupina odrôd, ktoré boli geneticky modifikované. Prívlastok "Arctic" tak už dostal Golden Delicious, Granny Smith, Fuji aj Gala. O čo vlastne ide ?
Stručne a zjednodušene: u 'bežných' odrôd jabloní sa pomerne často vyskytuje hnednutie dužiny, ktoré sa objaví nejaký čas po rozkrojení či nakrájaní jablka. Dôvodom sú tzv. polyfenoly, obsiahnuté v bunkách plodu, ktoré za prístupu vzduchu reagujú s kyslíkom a tým spôsobia ono hnednutie. Tento oxidačný proces umožňuje enzým polyfenol-oxidáza (PPO). Vedci vo výskumnom pracovisku Okanagan Specialty Fruits (OSF) v Kanade (Britská Kolumbia) pomocou genetického inžinierstva (GE) vytvorili umele anti-PPO gén, ktorý redukuje činnosť polyfenol-oxidázy. Tento gén potom inkorporovali do genómu vyššieuvedených odrôd, čím vznikli ich "Arctic"-varianty - ako prvá odroda bol takto geneticky modifikovaný Golden Delicious. Zásluhou tejto genetickej modifikácie jablká "Arctic" po rozkojení resp. nakrájaní nehnednú. Všetky ostatné vlastnosti danej odrody zostávajú údajne nezmenené. Keďže ide o GMO ('geneticky modifikované organizmy'), potrebné bolo odsledovať ich zdravotnú nezávadnosť. V r.2015 v USA a v r.2017 v Kanade boli jablone skupiny "Arctic" povolené k pestovaniu a ich plody k predaju. V EÚ sú pravidlá pre genetickú manipuláciu rastlín aj živočíchov prísne, na rozdiel od Severnej Ameriky, takže u nás sa tak skoro s "Arctic" odrodami nestretneme.
Mne osobne celý tento 'cirkus' príde tak trochu zbytočný až absurdný. Keď jablko konzumujem, tak ho väčšinou zjem v priebehu pár minút a nejaké prípadné hnednutie dužiny ma vôbec nevzrušuje. V súčasnom svete konzumu a reklamy však takýto údaj o 'jablkách s nehnednúcou dužinou' môže na určitú cieľovú skupinu konzumentov alebo spracovateľov jabĺk účinkovať. Možno by tieto GMO-odrody našli uplatnenie tam, kde sa nakrájané jablká používajú ako súčasť nejakých ovocných mís a podobne, kedy prejde určitý čas medzi nakrájaním a konzumáciou a dôležitá je aj estetická stránka. Tam by zhnednuté kúsky jablka nevyzerali dobre. Na druhej strane - existujú odrody, ktorých dužina nehnedne, pravdepodobne v dôsledku prirodzene nižšej aktivity polyfenol-oxidázy - takže dá sa siahnuť po nich a nepotrebujeme ani genetickú manipuláciu.
Informáciu o Arctic-odrodách uvadzam len ako zaujímavosť, keďže s genetickým inžinierstvom a GMO-odrodami jabloní sa často nestretávame. IH

Screenshot_20220516-204542_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-205143_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-204613_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-204550_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-204636_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-204813_Drive.jpg
Screenshot_20220516-204504_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-205704_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-205116_Chrome.jpg
Screenshot_20220516-205242_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Novinky - jablone 🍎

17 Máj 2022, 16:50

Hodně jablek u nás skončí jako křížaly. Odrůdy, které na vzduchu nehnědnou by byly přínosem, bílé či smetanově nažloutlé sušené plody vypadají určitě líp než ty hnědočervenobéžové.
Komerční křížaly jsou bělené sírou, tudy bych se vydat nechtěl.
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Novinky - jablone 🍎

19 Máj 2022, 20:45

Tuším, že odrůda, která po rozkrojení nehnědne, a je výborná na křížaly, je střížovický Opál. A to bez genetické manipulace.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Novinky - jablone 🍎

19 Máj 2022, 21:01

přasličák napísal:
19 Máj 2022, 20:45
Tuším, že odrůda, která po rozkrojení nehnědne, a je výborná na křížaly, je střížovický Opál. A to bez genetické manipulace.
Odrôd s prirodzene nehnednúcou dužinou je pomerne dosť. Krásnu snehobielu dužinu bez hnednutia má napríklad Karneval. IH
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Novinky - jablone 🍎

25 Máj 2022, 18:59

Čerstvou novinkou z USA je odroda s trochu zvláštnym menom CRUNCH-A-BUNCH (čítaj "kranč-e-banč"). Vyšľachtila ju ovocinárska organizácia Midwest Apple Improvement Association, pôvodné kódové pomenovanie odrody bolo podľa jej začiatočných písmen - MAIA7. Ide vlastne o semenáč odrody Honeycrisp z voľného opelenia, otcovskou odrodou je pravdepodobne GoldRush, na ktorý sa táto nová sorta veľmi ponáša, a preto je aj marketingovo prezentovaná ako "vylepšený GoldRush". 'Otcovstvo' GoldRushu je veľmi pravdepodobné, exaktne však (zatiaľ) nebolo verifikované. Rast stromov je stredne bujný, Crunch-a-Bunch je plastická odroda - použiteľné sú rôzne druhy podpníkov, aj podľa želanej výšky stromu v jeho 'dospelosti'. Tvarovanie rezom je ľahké, odroda má sklon k alternácii úrody, najmä ak sa zanedbá prebierka. Rodivosť je včasná a vysoká, plody sú stredne veľké až veľké, tvarom aj farbou veľmi podobné GoldRush-u. V zrelosti sú jablká Crunch-a-Bunch žlté, z výraznejšími hrdzavými lenticelami, dobre oslnené plody môžu mať ružové líčko. Šupka je suchšia a hladká, tenká - pri jedle nepoznateľná. Dužina krémovej farby je veľmi šťavnatá a vyniká pevnou, pritom jemnou a mimoriadne 'chruplavou' konzistenciou ("crunch"), po rozkrojení nehnedne. Chuť je výborná, dominantne sladká, s menšou prímesou kyseliniek, v aróme sa dajú rozpoznať ananásové a vanilkové tóny. Jablká dozrievajú v polovici až koncom septembra, držia pevne na strome - bez tendencie k zrelostnému padaniu. Sú hneď konzumovateľné, pričom ich skladovateľnosť v chladených skladoch je veľmi dobrá - udáva sa 8 mesiacov. Významnou prednosťou je rezistencia voči bežným rasám Venturie inaequalis a tiež vyššia odolnosť voči bakteriálnej spále ružokvetých. Naproti tomu vnímavosť na múčnatku je vyššia, najmä v teplejších lokalitách. Crunch-a-Bunch je moderná odroda 'goldenovského' typu, avšak skôr dozrievajúca a odolnejšia chorobám, s atraktívnymi a veľmi chutnými plodmi, s excelentnou šťavnatosťou a konzistenciou dužiny, zdedenou po materskej odrode Honeycrisp. Mohla by byť vítaným rozšírením relatívne užšieho sortimentu žltoplodých odrôd, pričom obdobie dozrievania (medzi 15.-30.sept.) ju predurčuje aj pre pestovanie v stredných a vyšších polohách. IH

Screenshot_20220525-173148_Drive.jpg
Screenshot_20220525-172417_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-173824_Gallery.jpg
Screenshot_20220525-172649_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-173026_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-173026_Chrome.jpg (76.44 KiB) 1318 zobrazení
Screenshot_20220525-172126_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-172326_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-173000_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-172622_Chrome.jpg
Screenshot_20220525-172558_Google.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Novinky - jablone 🍎

26 Máj 2022, 10:04

Americkej Opál, by se dalo říct...
Napísať odpoveď