Novinky - jablone 🍎
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Novinky - jablone 🍎
Výstava ovocia vo Francúzsku od 26.2. bude do 6.3.2022 vystavovali tam veľa odrôd ale hlavne predstavovali svoju odrodu Juliet.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Novinky - jablone 🍎
Čo sa týka odrody Juliet, nie je mi celkom jasné to, čo sa v tom prekladačovom texte uvádza: "...pôvodne vyvinuté vo Francúzsku, neskôr znovu vytvorené v USA...".
Našiel som jeden článok venovaný tejto odrode (foto) - podľa neho bola odroda Juliet vyšľachtená na Univerzite v Illinois v r.1970. Je tam aj rodokmeň tejto odrody, v ktorom je veľa amerických odrôd. Pochybujem o tom, že by odroda 'najprv vznikla vo Francúzsku' a potom v USA presne skopírovali genézu jej vyšľachtenia. To zrejme ani nie je možné zrealizovať, a napokon použité (americké) odrody túto možnosť tiež prakticky vylučujú. Takže zmienka o francúzskom pôvode zostáva - aspoň pre mňa - záhadou. IH
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Novinky - jablone 🍎
V Austrálii dozrieva ovocie teraz dali príspevok o jablku Modi pestované u nich ktoré budú oberať o 2 týždne. Jablko vyšlachtené v Taliansku.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Novinky - jablone 🍎
A toto je úroda jablká Modi u môjho kámoša koštoval som ho,stromček som si zasadil na jeseň.
Novinky - jablone 🍎
Zřejmě další názvoslovně dublovaná odrůda.Ivan Hlavatý napísal: ↑02 Mar 2022, 17:58Čo sa týka odrody Juliet, nie je mi celkom jasné to, čo sa v tom prekladačovom texte uvádza: "...pôvodne vyvinuté vo Francúzsku, neskôr znovu vytvorené v USA...".
Našiel som jeden článok venovaný tejto odrode (foto) - podľa neho bola odroda Juliet vyšľachtená na Univerzite v Illinois v r.1970. Je tam aj rodokmeň tejto odrody, v ktorom je veľa amerických odrôd. Pochybujem o tom, že by odroda 'najprv vznikla vo Francúzsku' a potom v USA presne skopírovali genézu jej vyšľachtenia. To zrejme ani nie je možné zrealizovať, a napokon použité (americké) odrody túto možnosť tiež prakticky vylučujú. Takže zmienka o francúzskom pôvode zostáva - aspoň pre mňa - záhadou. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Novinky - jablone 🍎
To je asi najpravdepodobnejšie vysvetlenie.
(Druhá možnosť je, že Francúzi z nej chceli spraviť za každú cenu pôvodom "svoju" odrodu. V tom originálnom texte sa uvádza výraz 'recreated'...).
Či už je to tak alebo onak, nám to môže byť v podstate jedno. IH
Novinky - jablone 🍎
Kdysi jsem dostal roub odrůdy Juliet / CO-OP 43 /. Stromek jsem vysadil do sadu, který při likvidaci sadu jsem si přesadil do zahrady. Takže zatím jsem plody neviděl. Podle mých poznámek je původ odrůdy Juliet v USA. O tom svědčí i šlechtitelský kód. / Ve Francii většina rezistentů vznikla v INRA /. Ve Francii se odrůda Juliet ve velkém vysazuje, koupili práva k odrůdě, tak snad proto ty pochybnosti. Ovoce má být velmi sladké, střední velikosti, základní barva žlutá, překryta červeným žíhaním. Je rezistentní ke strupovitosti a hodně se zkouší v biovýsadbách. Juliet má velmi pevnou dužninu. Má sklon k fyziologické skvrnitosti. Skladovatelnost v chladírně je udávána 3 až 4 měsíce. A teď to hlavní. Sklizňová zralost je až po Breaburnu. Takže ve středních a vyšších polohách si myslím, že nám nepůjde.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Novinky - jablone 🍎
Aj Francúzi majú svoje Smiřické ! Odroda CHANTECLER (v minulosti predávaná aj pod menom Belchard) vznikla v r.1958 v šľachtiteľskej stanici INRA vo Francúzsku. V r.1977 bola zapísana do francúzskej listiny registrovaných odrôd a od r.1981 do r.2011 právne licenčne chránená. Jabloň Chantecler je výsledkom kríženia odrôd Golden Delicious a Reinette Clochard, čo je stará francúzska sorta. Plody sú stredne veľké až veľké, guľovité až plocho guľovité, niekedy s náznakom rebrovania. Šupka je žltá, suchá a drsná, s veľmi nápadnými hrdzavými lenticelami, čím táto odroda pripomína Smiřické vzácné a nadobúda 'rustikálny' vzhľad. Dužina je chruplavá a šťavnatá, po dozretí rozplývavá, chuť je sladká a zároveň pikantná, veľmi aromatická, hodnotená ako vynikajúca. V degustáciách sa Chantecler údajne umiestňovalo vysoko. Nedostatkom odrody je nižšia odolnosť voči chrastavitosti a múčnatke. Rast je bujnejší, odporúčajú sa podpníky M9 a M26, nástup do rodivosti udávajú stredne včasný. Kvitne neskoro a tým môže unikať jarným mrazíkom. Oberá sa začiatkom októbra. Skladovateľnosť sa udáva do februára-marca, niektoré zdroje udávajú až do júna, to sa ale zrejme týka chladených skladov. Ide o relatívne staršiu odrodu, síce chuťovo veľmi kvalitnú, ktorá však vzhľadom na nízku odolnosť hubovým chorobám nejaký nový 'boom' už asi nezažije. Uvádzam ju tu skôr ako zaujímavosť - kvôli jej výraznej vizuálnej podobe s odrodou Smiřické vzácné. IH