Švajčiarska odroda RUBINETTE je tak trochu kontroverzná. Pestovateľsky je prezentovaná ako náročná, zároveň však podľa niektorých názorov je to vraj najchutnejšie jablko, aké existuje (túto informáciu treba brať s patričnou rezervou).
Odrodu Rubinette vyšľachtil Walter Hauenstein vo švajčiarskom meste Rafz v r.1966 (niekedy sa uvádza aj rok 1964). Rodičovskými odrodami sú Golden Delicious a Coxova reneta. Niektoré zdroje udávajú Coxovu renetu ako opeľovača len ako "pravdepodobného", väčšina ale o rodičovských odrodách nepochybuje. Pôvodný názov odrody bol Rafzubin - ako odkaz na miesto jej vzniku. (Zaujímavé je, že D.Nesrsta vo svojej monografii 'Jádroviny' uvádza, že Rafzubin je farebná mutácia Golden Deliciousu a radí ho medzi neskoré zimné odrody). Rubinette je diploidná odroda so stredne bujným až slabším rastom, habitus stromov je vzpriameno-rozložitý. Nástup do rodivosti je včasný, tá je bohatá. Plody bez prebierky sú skôr menšie, po dôkladnej prebierke dosiahnu strednú veľkosť. Udáva sa, že prvé úrody prinášajú malé plody, tie sa potom postupom času zväčšujú. Odporúča sa uprednostniť podpník MM106 pred M9. Tvar plodov je tupo kužeľovitý, základná farba v zrelosti je žltá, krycia farba závisí od pestovateľských podmienok - v teplých a slnečných polohách je to až rozmytá červeň, v menej priaznivých lokalitách iba pásiková oranžová. Celkove Rubinette vzhľadom nepatrí medzi oslňujúce odrody. Chuťovo je to však 'iná šálka kávy' - dužina je žltkastá, šťavnatá a s kvalitnou textúrou, pričom chuť je vynikajúca - dokonale harmonicky sladko-kyslá na spôsob Coxovej renety, intenzívna a zároveň príjemne 'zaoblená', s arómou pripomínajúcou med, vanilku a citrusy. Rubinette je citlivá na chrastavitosť, vyžaduje konvenčnú fungicídnu ochranu. Odolnosť voči múčnatke je vyššia. Plody dozrievajú v druhej polovici septembra až začiatkom októbra. Skladovateľnosť v bežných podmienkach je krátka - len 2 mesiace. V r.1993 bola v Nemecku Jochenom Hubschneiderom objavená červenšia mutácia Rubinette - dostala pomenovanie Rafzubex, marketingovo Red Rubinette alebo Rubinette Rosso. Vizuálne je atraktívnejšia, inak sa od pôvodnej odrody nelíši. Vzhľadom na problematické pestovanie (veľmi kvalitné plody len z teplejších oblastí, vysoká citlivosť na chrastavitosť, bez prebierky menšie plody...) je Rubinette pestovaná len v menšej miere v Európe a Severnej Amerike. Rubinette bola použitá dr. M.Neumüllerom v Nemecku ako rodičovská odroda pri vyšľachtení jablone 'Gräfin von Goldach' (Rubinette x Pomona), ktorá je vhodná pre alergikov na jablká.
Záverom možno k Rubinette povedať asi nasledovné: podobne ako Coxova reneta, aj Rubinette je odroda nie síce špičkového vzhľadu, navyše pestovateľsky náročná, avšak chuťovo excelentná. Ako chuťovka v záhrade hobíkov v teplejších lokalitách by mohla byť zaujímavou voľbou.
P.S.: z rovnakého kríženia ako Rubinette pochádzajú české odrody Dukát, Šampion, Desert a Denár. IH