Angold
Angold
Angold (Antonovka x Golden Delicious) si zaslouží mít svoje vlákno, tak tady je. O Angoldu se uvádí, že je to plodná, pěstitelsky nenáročná a kvalitní zimní odrůda s odolností proti strupovitosti. Uvěřil jsem tomu, stromek si před časem nasadil a zatím mu nemám co vytknout. Mladý stromek Angoldu na A2 opravdu bujně roste. V diskuzích se občas objeví negativní komentář k jeho chuti, ale já jsem spokojen i s jeho chutí a dávám Holovouským za Angold palec nahoru
Angold
Škoda, že těch pokusů pokřížit Golden s nějakou starou otužilou odrůdou - třebas horší chuti - nebylo víc. Určitě by vznikly další zajímavé odrůdy pro zahrádkáře z horších poloh. Jenže to není vděčná cílová skupina a taky by to bylo pracné, "odpadlíků" při selekci potomstva by bylo hodně. Zato křížení s Lord Lambournem, Coxovou, Topazem je oblíbené, ale co nového dostaneme?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Angold
Strom Antonovky som nikdy nevidel, ale plody som jedol. Priniesol mi ich jeden Ukrajinec, dlhodobo žijúci a pracujúci na Slovensku. Bolo to asi pred 3 rokmi. Pokiaľ sa pamätám, plody boli stredne veľké, plocho guľovité s náznakom rebrovania, žltozelenej farby. V pamäti mi utkvela ich výrazná vôňa. Chuť nebola mimoriadna, skôr priemerná až podpriemerná, s výrazným podielom kyseliniek, ale nie vyslovene kyslá. Keďže táto odroda ma nijako zvlášť neoslovila, detaily chuti si už príliš nepamätám. Čo sa týka Angoldu, ten je podľa mňa chuťovo oveľa kvalitnejší než Antonovka, a to asi najmä vďaka Goldenu (aj keď istý podiel Antonovky samozrejme poprieť nemožno, najmä v dodaní tých kyseliniek). Angold vďačí Antonovke okrem prvých dvoch písmen svojho mena predovšetkým za gén rezistencie voči chrastavitosti. Chuťovo je však minimálne o level vyššie. IHPavol B. napísal: ↑31 Dec 2021, 21:29Má tu niekto skúsenosti alebo pozná Antonovku?Predpokladám , že Angold má tú charakteristickú chuť po nej.
Angold
Přitom Angoldy se na degustacích umísťovaly překvapivě vysoko.
Antonovku jsem nikdy neochutnal, ale na svém prvním pracovišti (bylo to ještě před listopadem 89) Jsem o ní diskutoval se dvěma staršími kolegy původem z SSSR. Mluvili o ní v samých superlativech, hlavně o její odolnosti, chuti a skladovatelnosti. Zřejmě se o té odrůdě učili ve škole, nemyslím, že by ji sami jedli. Krom té odolnosti vůči mrazu a chorobám totiž nejde o chutné ani skladovatelné jablko. Ruská literatura oceňuje kuchyňské kvality, v koláčích a pirozích drží šťávu a nerozvařují se.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
-
IP: 168.81
Angold
Před chvílí jsem jedl první Angold. Padaný, červavý. Pěkná, velká, zimní jabka. Zatím hodně tvrdá, kyselá, ale cukru bude taky dost. Loni jsem ani neochutnal. Děti "ty proužkaté" (Angold, Delor) vybraly první. Zatím se sklízet nechystám. JG JZ Vysočina 450 m/m
Angold
Moje chutě se s přibývajícími roky posouvají stále vice do sladka, takže kousnout v této době do Angoldu bych neměl odvahu. S gustem se v této době zakousnu do Matčina a za pár týdnů do Šampiona, později do Kidova červenooranžového, do Rubína a Rubinoly, ještě později přijdou na řadu Orion, Red Delicious, Opál, Sirius a Admirál.
-
IP: 168.81
Angold
Ano, teď je Angold moc kyselý. Ale říkám si, že aspoň později nebude fádní.
Myslím si, že nejsladší mám Rozelu. Moje nejlepší „jablečná chuť“ je už trošku se scvrkající Boscoopa. I ostatní moje zimní mám dobré, protože mi buď chutnají, nebo zase rychle mizí. Jonatán a Delor. Na jaře udivuje sousedy čerstvostí Admirál. Jen Opál je hlavně tvrdý. Na 450 m/m si asi těžko zvykne. Ještě jsou v očekávání Smiřice a Sirius. A víc odrůd už snad ani nechci (a podzimní už redukuji).
S nějakým červeným deliciusem jsem se trápil zamlada v 600 m/m. Tak můžu být na ně i vysedlý. Gloster jsem později u známých, 550 m/m, taky ochutnal. Zajímavé mi připadá, že ani v krajině 400-450 m/m o volně přístupný Gloster nemá nikdo zájem. JG
Myslím si, že nejsladší mám Rozelu. Moje nejlepší „jablečná chuť“ je už trošku se scvrkající Boscoopa. I ostatní moje zimní mám dobré, protože mi buď chutnají, nebo zase rychle mizí. Jonatán a Delor. Na jaře udivuje sousedy čerstvostí Admirál. Jen Opál je hlavně tvrdý. Na 450 m/m si asi těžko zvykne. Ještě jsou v očekávání Smiřice a Sirius. A víc odrůd už snad ani nechci (a podzimní už redukuji).
S nějakým červeným deliciusem jsem se trápil zamlada v 600 m/m. Tak můžu být na ně i vysedlý. Gloster jsem později u známých, 550 m/m, taky ochutnal. Zajímavé mi připadá, že ani v krajině 400-450 m/m o volně přístupný Gloster nemá nikdo zájem. JG