Strana 1 z 3

Jonathan

Napísané: 01 Nov 2021, 21:52
od používateľa andrejZA
Všimol som si, že veľa vynikajúcich odrôd tu má svoju samostatnú tému, no chýba zatiaľ moja top obľúbená odroda Jonathan. Jonatánky som už od detstva miloval a dodnes ich vo svojom, zaiste subjektívnom, hodnotení považujem za najchutnejšie spomedzi všetkých.

V záhrade som tejto špeciálnej sorte vyhradil čestné miesto a dnes sme si s rodinkou spravili sviatok vo forme oberačky. Btw. tento rok jonatánke prial, ovocie bolo zdravé bez škvŕn chrastavitosti, nádherne do červena vyfarbené a hlavne chutné, šťavnaté a chrumkavé. Nerátam k chybám červavosť, viem, že to skráti trvanlivosť, ale zjeme ich určite do polky zimy. Skrátka pre iné naliehavejšie práce na dome nebol čas venovať sa postrekom proti obaľovačom. Ani v tom nemám prax, aby som to sledoval, na druhej strane si hovorím, že aspoň budeme mať ovocie v bio kvalite. Podarilo sa mi naoberať 10 bedničiek, takže sa môžeme tešiť na zimné večery, keď sa uvarí teplý čajík, položia na stôl oriešky a rozkrojí jabĺčko :) Tento rok som to schválne naaranžoval tak, aby aj deti prispeli svojím dielom k práci a mali potom iný pocit, keď siahnu po domácom jabĺčku.

K nejakým ďalším odborným pomologickým záležitostiam ohľadom tejto odrody sa necítim byť povolaný vyjadrovať sa, preto môj príspevok je len vo forme zdieľania radosti, že vôbec existuje táto nestarnúca odroda jabĺk. Už som ju túto jar privrúbľoval aj na ďalší starší strom, ktorý som presvetľoval. Bude potom možno zaujímavé porovnať ju na dvoch rôznych podpníkoch (zrejme plánke - starý strom, oproti M9 - aktuálne obraný), či bude medzi nimi rozdiel v chuti. Stretol som sa s názormi, že na vzrastlých podpníkoch je tá istá odroda dokonca ešte chuťovo plnšia.

Jonathan

Napísané: 02 Nov 2021, 06:32
od používateľa ariadna30
Neviem si predstavit, ze by existoval niekto, kto nemiluje jonatanky❤️ Prepacim mi kludne vsetky mozne chyby a nedostatky.

Jonathan

Napísané: 02 Nov 2021, 07:41
od používateľa Ivan Hlavatý
..."Jonathan je proste Jonathan".
Tým je povedané všetko. IH

Jonathan

Napísané: 02 Nov 2021, 09:02
od používateľa Neregistrovaný
ariadna30 napísal:
02 Nov 2021, 06:32
Neviem si predstavit, ze by existoval niekto, kto nemiluje jonatanky❤️ Prepacim mi kludne vsetky mozne chyby a nedostatky.
Vidím, že má i přednosti proti jiným náročným odrůdám v horších podmínkách. Nedělá zvlášť velké stromy, asi snese horší klimatické podmínky než Golden, je hodně plodný a dobře se skladuje (JZ Morava 450 m/m). JG

Jonathan

Napísané: 02 Nov 2021, 14:46
od používateľa larix
'Jonathan' má svoje nedostatky ale ako už bolo spomenuté, sú bohato vyvážené chuťovými kvalitami tejto odrody.
Pre mňa je to zo straších odrôd tiež "chuťová špička" - vysoký obsah cukru je vyvážený rovnako vysokou mierou kyslosti a k tomu špecifickou príjemnou arómou.

PS: andrejZA - veľmi príjemný príspevok a vyznanie tejto odrode :-)

Jonathan

Napísané: 29 Nov 2021, 16:49
od používateľa Ivan Hlavatý
Domnieval som sa, že pomyselné 1.miesto môjho súkromného degustačného rebríčka hneď obsadí (ako v posledných rokoch obvykle) Admiral a zostane na ňom "sedieť" až do začiatku leta.

Mýlil som sa.

Dnes som ochutnal prvý Jonathan ('klon' Rode Jonathan) - a Admiral sa musí z trónu pakovať. Absolútne geniálna kombinácia cukrov, kyseliniek a arómy u Jonathanu, vyšperkovaná do chuťovej dokonalosti. Takej, že ju ani neviem slovami popísať.
Starý kráľ si priebežne berie svoj trón späť.

(Pre úplnosť treba dodať: ešte som neochutnal všetky odrody, a niektoré ešte nemusia byť na svojom konzumnom vrchole. Mám ale pocit, že do pomyselného 'súboja' medzi Admiralom a Jonathanom iná odroda asi nezasiahne. A predpokladám, že niekedy v marci, najneskôr v apríli mladý kráľ (A) toho starého (J) na tróne vystrieda).

P.S.: keďže chuť je subjektívny zmysel, tento text aj so všetkými jeho metaforami a hyperbolami berte ako výsostne objektívny. Pardon, subjektívny 😉😀 IH

Jonathan

Napísané: 29 Nov 2021, 21:15
od používateľa larix
Vo vašich podmienkach to musí byť naozaj chuťový zážitok, keďze aj u mňa (resp. u mojich krstných rodičov - máme susedné pozemky bez plota medzi nimi) starý cca 70 ročný strom bez údržby, v ťažkej, málo výživnej kambizemi na kremenci dokáže ponúknuť naozaj slušnú chuťovú kvalitu. A prekvapujúco, s výnimkou chrastavitosti, aj dobrý zdravotný stav.

Jonathan

Napísané: 30 Nov 2021, 08:45
od používateľa Ivan Hlavatý
larix napísal:
29 Nov 2021, 21:15
Vo vašich podmienkach to musí byť naozaj chuťový zážitok...
To áno, ale v tom mojom hodnotení je aj kúsok nostalgie. Na Jonatánkach som vyrastal. Ale faktom je, že optimálne vyzretý Jonathan ťažko nájde konkurenciu z aspektu chuti.
Z pestovateľského hľadiska je to ale diametrálne iné a dnes už Jonathan len extrémne zriedka býva prvou voľbou do záhrady. Ak tak len ako "chuťovka-bokovka", aj to len v určitých polohách. Z pozície 'nosných' odrôd ho moderné sorty už dávnejšie vytlačili. IH

Jonathan

Napísané: 30 Nov 2021, 09:32
od používateľa vysloužil
v 70. letech minulého století jsem ochutnal dovozové Jonathany z Maďarska, rodiče kamaráda je tehdy sehnaly někde pod pultem. Každé jablko bylo zabaleno v hedvábném papíru. Nic tak dobrého jsem mezi jablky dosud nejedl - a asi ani potom. Několik let jsem pak Jonathany pěstoval. Byly roky, kdy se urodila pěkná jablka, těm maďarským vzhledem i chuťově vzdáleně podobná. Víc bylo ale těch sezón, kdy byly plody menší a chuť taková idaredová. V nastupující konkurenci nenáročných Rubínů a rezistentních odrůd ztratilo pěstování choulostivých Jonathanů smysl. Ale doba se změnila, pěstitelsky i teplotně, možná by stálo za to zkusit ho znovu...

Jonathan

Napísané: 01 Dec 2021, 18:29
od používateľa larix
Ivan Hlavatý napísal:
30 Nov 2021, 08:45
...ale v tom mojom hodnotení je aj kúsok nostalgie. Na Jonatánkach som vyrastal.
Veď aj v tom mojom. Z rovnakého dôvodu :-)