Jonathan
Napísané: 01 Nov 2021, 21:52
Všimol som si, že veľa vynikajúcich odrôd tu má svoju samostatnú tému, no chýba zatiaľ moja top obľúbená odroda Jonathan. Jonatánky som už od detstva miloval a dodnes ich vo svojom, zaiste subjektívnom, hodnotení považujem za najchutnejšie spomedzi všetkých.
V záhrade som tejto špeciálnej sorte vyhradil čestné miesto a dnes sme si s rodinkou spravili sviatok vo forme oberačky. Btw. tento rok jonatánke prial, ovocie bolo zdravé bez škvŕn chrastavitosti, nádherne do červena vyfarbené a hlavne chutné, šťavnaté a chrumkavé. Nerátam k chybám červavosť, viem, že to skráti trvanlivosť, ale zjeme ich určite do polky zimy. Skrátka pre iné naliehavejšie práce na dome nebol čas venovať sa postrekom proti obaľovačom. Ani v tom nemám prax, aby som to sledoval, na druhej strane si hovorím, že aspoň budeme mať ovocie v bio kvalite. Podarilo sa mi naoberať 10 bedničiek, takže sa môžeme tešiť na zimné večery, keď sa uvarí teplý čajík, položia na stôl oriešky a rozkrojí jabĺčko Tento rok som to schválne naaranžoval tak, aby aj deti prispeli svojím dielom k práci a mali potom iný pocit, keď siahnu po domácom jabĺčku.
K nejakým ďalším odborným pomologickým záležitostiam ohľadom tejto odrody sa necítim byť povolaný vyjadrovať sa, preto môj príspevok je len vo forme zdieľania radosti, že vôbec existuje táto nestarnúca odroda jabĺk. Už som ju túto jar privrúbľoval aj na ďalší starší strom, ktorý som presvetľoval. Bude potom možno zaujímavé porovnať ju na dvoch rôznych podpníkoch (zrejme plánke - starý strom, oproti M9 - aktuálne obraný), či bude medzi nimi rozdiel v chuti. Stretol som sa s názormi, že na vzrastlých podpníkoch je tá istá odroda dokonca ešte chuťovo plnšia.
V záhrade som tejto špeciálnej sorte vyhradil čestné miesto a dnes sme si s rodinkou spravili sviatok vo forme oberačky. Btw. tento rok jonatánke prial, ovocie bolo zdravé bez škvŕn chrastavitosti, nádherne do červena vyfarbené a hlavne chutné, šťavnaté a chrumkavé. Nerátam k chybám červavosť, viem, že to skráti trvanlivosť, ale zjeme ich určite do polky zimy. Skrátka pre iné naliehavejšie práce na dome nebol čas venovať sa postrekom proti obaľovačom. Ani v tom nemám prax, aby som to sledoval, na druhej strane si hovorím, že aspoň budeme mať ovocie v bio kvalite. Podarilo sa mi naoberať 10 bedničiek, takže sa môžeme tešiť na zimné večery, keď sa uvarí teplý čajík, položia na stôl oriešky a rozkrojí jabĺčko Tento rok som to schválne naaranžoval tak, aby aj deti prispeli svojím dielom k práci a mali potom iný pocit, keď siahnu po domácom jabĺčku.
K nejakým ďalším odborným pomologickým záležitostiam ohľadom tejto odrody sa necítim byť povolaný vyjadrovať sa, preto môj príspevok je len vo forme zdieľania radosti, že vôbec existuje táto nestarnúca odroda jabĺk. Už som ju túto jar privrúbľoval aj na ďalší starší strom, ktorý som presvetľoval. Bude potom možno zaujímavé porovnať ju na dvoch rôznych podpníkoch (zrejme plánke - starý strom, oproti M9 - aktuálne obraný), či bude medzi nimi rozdiel v chuti. Stretol som sa s názormi, že na vzrastlých podpníkoch je tá istá odroda dokonca ešte chuťovo plnšia.