Děkuji Ivane. Od Tebe to těší. Ale profik nejsem. Žádný profesionál nedělá palmety. Ti dělají vřetena či štíhlá vřetena. Často řežou na klik. Mají kapkovou závlahu s řízeným přihnojováním. Výsadby mají nadkryté protikroupovou zábranou. Většínou provádějí důslednou chemickou ochranu. A především. Byl by pro ně ekonomický nesmysl mít každý strom jinou odrůdu. To já mám zahradu na hraní. Těším se z prvních plodů nové odrůdy, dělám si poznámky, doplňuji si znalosti návštěvou odborných seminářů a někdy troufale se odvážím své zkušenosti předat dále.
Koruny stromů se opravdu snažím udržovat řídké. Nedostatek světla v koruně je mnohdy velkou chybou pěstitelů. Beze světla není kvalita. Nedávno v televizi dávali pohádku Lotrando a Zubejda. Tam zazněla pravdivá věta. " Kde nechodí slunce, chodí lékař. A neplatí to jen pro princezny v Turecku. Ty s Milošem máte profesní výhodu. Ale podle kvality Vašeho ovoce na to asi nespoléháte.
A ještě reakci na Pavola B. Už jsem to asi někde psal. U mne není Blaník žádná hvězda. Jablko je to líbivé, snadno pěstovatelné, zdravé. Chutí však pouze průměrné a souhlasím s Pavlem, velice krátce skladovatelné. Rychle přezrává a pak moučnatí. A podzimních nebo časně zimních odrůd mám mnoho a chutnějších. Bude to však asi velice dobře hodnocená odrůda do vyšších poloh.
Blaník
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Blaník
No dobre. Tak si "amatérsky profík" .
(A s tým Blaníkom si ma teda nepotešil ).
Inak profesionálnym pestovateľom vôbec nezávidím. Keď si pomyslím trebárs len na to, ako sa my hobíci trasieme, keď hrozia jarné mrazy - u nich ale ide doslova o živobytie. A to často závisí od rozmarov počasia.
Keď sa záľuba stane prácou, už to nie je celkom ono. IH
Blaník
Nechci snižovat potřebnou a nelehkou práci zemědělců, ale s tím živobytím to nebude až tak strašné. Mráz a neúroda je špatná, ještě horší je, když se urodí. Při neúrodě ušetříte za práci i techniku, něco přidá pojišťovna. Když se urodí všem mnoho, to je teprv noční můra.Ivan Hlavatý napísal: ↑28 Dec 2021, 09:58No dobre. Tak si "amatérsky profík" .
(A s tým Blaníkom si ma teda nepotešil ).
Inak profesionálnym pestovateľom vôbec nezávidím. Keď si pomyslím trebárs len na to, ako sa my hobíci trasieme, keď hrozia jarné mrazy - u nich ale ide doslova o živobytie. A to často závisí od rozmarov počasia.
Keď sa záľuba stane prácou, už to nie je celkom ono. IH
Já si Blaník naopak chválím. Je to nenáročný držák s pěknými velkými plody. A že nevydrží jako Admirál? Nevadí.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Blaník
To je aj Boikovo obrovské...
Ale čo chuť ? O tej si Miloš (taktne?) pomlčal. Myslím, že Mirek mal na mysli najmä tú chuť, keď hodnotil Blaník ako "priemer".
(P.S.: Miloš, teraz dodatočne vidím, že v úvodnom príspevku tohto vlákna si Blaník zhodnotil ako 'chutné jablko'. Takže vyššienapísané beriem späť. A asi si budem musieť tú chuť Blaníka vyskúšať osobne ). IH
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 28 Dec 2021, 23:33, upravené celkom 1 krát.
Blaník
Ony ty nároky konzumentů se liší. Já nejsem odkojený Coxovou a Jonathanem jako někteří (!), nýbrž Croncelským a StrýmkouIvan Hlavatý napísal: ↑28 Dec 2021, 11:03To je aj Biokovo obrovské...
Ale čo chuť ? O tej si Miloš (taktne?) pomlčal. Myslím, že Mirek mal na mysli najmä tú chuť, keď hodnotil Blaník ako "priemer".
(P.S.: Miloš, teraz dodatočne vidím, že v úvodnom príspevku tohto vlákna si Blaník zhodnotil ako 'chutné jablko'. Takže vyššienapísané beriem späť. A asi si budem musieť tú chuť Blaníka vyskúšať osobne ). IH
Takže Angold Delor a Blaník - někdo jimi pohrdá, u nás jsou to chutná jablka.