Blaník
Blaník
BLANÍK (Florina x Šampion) bol jednou z prvých odrôd, vyšľachtených súkromným českým šľachtiteľom pánom Kumštom. V tomto roku sme mali prvú miniúrodu tejto odrody v 'adoptívnej' záhrade. Jeden plod Blaníka som degustoval dnes. Dužina krémovobielej farby mala pomerne kvalitnú (nadpriemernú) konzistenciu aj šťavnatosť. Chuť ma trochu prekvapila - čakal som, že potomok dvoch prevažne sladkých odrôd F. a Š. bude tiež skôr "sladkáč". Blaník - teda aspoň tento môj - však prekvapil harmonickou chuťou s pomerne výraznou 'náložou' kyseliniek. A dodávam, že veľmi príjemnou. Trochu na spôsob Topazu alebo Karnevalu, a predsa iným. Kyselinky v chuti mi neprekážajú, práve naopak (to čo ma neoslovuje sú fádne 'sladkáče' bez osobitého espritu). Blaník hodnotím ako chuťovo veľmi dobrý. K absolútnej špičke sa síce nezaradí, ale svojím charakterom veľmi vhodne zapadne do portfólia ostatných odrôd jabloní. Takže spokojnosť.
Na fotkách je Blaník vpravo. Vľavo je americká odroda 'mekintošovského' typu Connell Red. K nej len veľmi stručne: je to jablko veľmi podobné Spartanu, len chuťovo na trošku vyššej úrovni. H.
Na fotkách je Blaník vpravo. Vľavo je americká odroda 'mekintošovského' typu Connell Red. K nej len veľmi stručne: je to jablko veľmi podobné Spartanu, len chuťovo na trošku vyššej úrovni. H.
Blaník
Hawkeye, kedy ste ho oberali?Hawkeye napísal: ↑19 Nov 2023, 16:56Chuť ma trochu prekvapila - čakal som, že potomok dvoch prevažne sladkých odrôd F. a Š. bude tiež skôr "sladkáč". Blaník - teda aspoň tento môj - však prekvapil harmonickou chuťou s pomerne výraznou 'náložou' kyseliniek. A dodávam, že veľmi príjemnou. Trochu na spôsob Topazu alebo Karnevalu, a predsa iným.
Blaník
Písal som, že chuť bola 'harmonická s pomerne výraznou náložou kyseliniek'. Myslím, že Blaník je práve taký a presne to mi pri ňom vyhovuje. Plody boli jednoznačne v oberačkovej zrelosti. Zároveň som uviedol, že presný termín zberu si už nepamätám, mohlo to byť aj koncom septembra...(?). H.
Blaník
Ok. Ja tu chuť u Blaníka zatiaľ ako harmonickú nevidím, ale koľko ľudí toľko chutí. Minulý rok, 1. úroda, Blaník oberaný v polke septembra a degustovaný postupne asi 3x bol vyslovene kyslejšie jablko, žiadnu harmóniu kyslé/sladké som nezaznamenal. Tento rok teplá sezóna, o niečo neskorší zber... uvidíme. Bude fajn si prečítať aj ďalšie hodnotenia.
Blaník
Blaník tento rok bol určite chutnejší ako minulý rok, ale tak celkovo nás nijak nenadchol. Oproti minulému roku keď boli jablká vyslovene kyslé a nechutné (zrejme obraté príliš skoro), tento rok boli buď menej kyslé (bolo to ok) alebo niektoré plody boli dokonca sladkokyslé, viac vyvážená sladkosť a kyslosť. Čo mi vadilo - jablko nemalo žiaden svoj chuťový ráz. Zjedol som jedno, max. dve jablká za sebou a stačilo mi. Žiadne nutkanie dať si ďalšie a ďalšie. Máme dosť teplú pivnicu a už pred Vianocami jablká začali zosychať, na budúci rok ich uložím v chladnejších priestoroch. Ešte mu dám šancu, ale zatiaľ nič moc. Napr. Vanda v porovnaní s Blaníkom je oveľa chutnejšia. Pri nej je tam to nutkanie dať si po jablku ešte ďalšie jablko, taká iskrivosť, jemná kyslosť, šťavnatosť. Blaník nám asi už aj trocha zmúčnatel, nejaký šťavnatý nebol. V pivnici bol ale odolný. Bohemia hnila dosť silno, Blaník skládkovým chorobám dobre odoláva, straty minimálne.
Blaník
IgorML napísal: ↑12 Jan 2024, 16:26Blaník tento rok bol určite chutnejší ako minulý rok, ale tak celkovo nás nijak nenadchol. Oproti minulému roku keď boli jablká vyslovene kyslé a nechutné (zrejme obraté príliš skoro), tento rok boli buď menej kyslé (bolo to ok) alebo niektoré plody boli dokonca sladkokyslé, viac vyvážená sladkosť a kyslosť. Čo mi vadilo - jablko nemalo žiaden svoj chuťový ráz. Zjedol som jedno, max. dve jablká za sebou a stačilo mi. Žiadne nutkanie dať si ďalšie a ďalšie. Máme dosť teplú pivnicu a už pred Vianocami jablká začali zosychať, na budúci rok ich uložím v chladnejších priestoroch. Ešte mu dám šancu, ale zatiaľ nič moc. Napr. Vanda v porovnaní s Blaníkom je oveľa chutnejšia. Pri nej je tam to nutkanie dať si po jablku ešte ďalšie jablko, taká iskrivosť, jemná kyslosť, šťavnatosť. Blaník nám asi už aj trocha zmúčnatel, nejaký šťavnatý nebol. V pivnici bol ale odolný. Bohemia hnila dosť silno, Blaník skládkovým chorobám dobre odoláva, straty minimálne.
Chuť určitě není největší předností Blaníku, mezi vítězi degustací ho nenajdeme. Ale je to blbuvzdorná odrůda. Jablka jsou pěkná i při minimální péči. Snesou jakoukoli polohu, půdu i podnož, vyhýbají se mu choroby i škůdci. A to není málo.