To máte pravdu. Právě chuť a skladovatelnost nepatří k silným stránkám Blaníku. Kdybych pěstoval jablka na nízkých tvarech v příznivé poloze, asi bych si vybral jiné odrůdy. Výhodou je právě ta pěstitelská nenáročnost. V ní může s Blaníkem soupeřit - z Vámi uvedených odrůd - snad jen Angold. Sandru neznám.Návštěvník napísal: ↑26 Júl 2023, 22:20Dobre spracovany a poucny clanok k odrode,na kmenny tvar som sa rozhodol,ale pre odrody ako artiga,nikoleta,rubimeg a andera z hladiska chuti a skladovatelnosti mi pridu lepsie ako blanik,cas ukaze ci to bol lepsi vyber...a este zabudol som na sandru a angold
Blaník
Blaník
Blaník
Blaník pěstuji již pár let, je to úrodná odrůda, dosti bujně roste na podnoži MM106. Začínám ho konzumovat až po novém roce, není ale vhodné si vzít prvně nějaké chutné jablko, např.Kanzi a pak Blaník, raději naopak, chuť je u mne jen průměr, v mé poloze má dost kyselin, potřeboval by asi více péče než mu dávám já. Letos mi vydržel ve slušné kvalitě do konce dubna. Fotky jsou staré pár let.
Blaník
Jestli Vám Kanzi každoročně naroste do odpovídající velikosti a dobře vyzrává, pak chápu. Blaník je jablko do nepohody, myslím tím ovocnářské. Jen si nejsem jistý, jestli lepší péčí do něj dostanete víc cukrů.Martin napísal: ↑26 Júl 2023, 22:52Blaník pěstuji již pár let, je to úrodná odrůda, dosti bujně roste na podnoži MM106. Začínám ho konzumovat až po novém roce, není ale vhodné si vzít prvně nějaké chutné jablko, např.Kanzi a pak Blaník, raději naopak, chuť je u mne jen průměr, v mé poloze má dost kyselin, potřeboval by asi více péče než mu dávám já. Letos mi vydržel ve slušné kvalitě do konce dubna. Fotky jsou staré pár let. Blaník.jpgBlaník 3.jpgBlaník 2.jpg
-
- Príspevky: 532
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Blaník
A co porovnanie Angold vs. Blanik - tusim maju podobne silne i slabe stranky. Chutove kvality su podobne? Vyssia kyselost nam nevadi, naopak, lepsie ako jednotvarne sladke jablko. Angold ma vraj vybornu konzistenciu a stavnatost. Podla popisu je asi Blanik citlivejsi na mucnatku a ma kratsiu skladovatelnost ako Angold.
-
IP: 168.30
Blaník
Podla pomologickeho popisu by napriklad nikoleta mala byt vhodna aj na extenzivne pestovanie je to velkoploda otuzila odroda,tak neviem,vyskusam ju na polokmeni uvidime,mozno je blanik ozaj lepsia volba na kmenny tvar,nikoletu tu asi zatial nik nepestuje,ako angold ci blanik,mne angold chuti,nieje kysly,harmonicke jablko,ale preje sa ako kazde ine.
Blaník
Angold má určitě delší skladovatelnost. Blaník je zase atraktivněji vybarvený a plody jsou ve velikosti a tvaru vyrovnanější. Ale je pravda, že mají podobné nároky i vlastnosti.rony napísal: ↑27 Júl 2023, 16:50A co porovnanie Angold vs. Blanik - tusim maju podobne silne i slabe stranky. Chutove kvality su podobne? Vyssia kyselost nam nevadi, naopak, lepsie ako jednotvarne sladke jablko. Angold ma vraj vybornu konzistenciu a stavnatost. Podla popisu je asi Blanik citlivejsi na mucnatku a ma kratsiu skladovatelnost ako Angold.
Blaník
Angold jsem svého času pěstoval na podnoži M2, pak jsem vysazoval nové jabloně v řadách na podnožích M26 a P14, tak Angold musel ustoupit. Odrůdu docela trefně popsala svého času snad ještě na starém fóru kolegyně zahradkářka, " nenadchne ale taky neurazí". U kolegy v rodině je tato odrůda oblíbená na štrůdly. Pokud bych vysazoval někde alej jabloní, tak Angold by tam určitě byl zastoupen. Níže jsou fotky Angoldu.