Možná je to i způsobem pěstování. Na slaběrostoucích podnožích s pečlivou výživou, zálivkou a doplňkovým letním řezem budou jablka dosahovat lepších chuťových kvalit hned po sklizni.přasličák napísal: ↑30 Nov 2023, 18:41Mně nejvíce chutná Rubín, Bohemia, Gold Bohemie také koncem září přímo ze stromu. To je dužnina chruplavá, celkem pevná, jsou tam cukry i příjemná kyselinka, vysoká šťavnatost.
Pro zařazení odrůdy je pro mne směrodatná rovněž doba skladovatelnosti v běžných podmínkách.
Aby to však nebylo tak jednoduché, co platilo před dvaceti roky, to dnes neplatí. Gold Bohemia byla pro mne zimní odrůda se skladovatelnosti do března. Dnes je podzimní, maximálně ranně zimní. Jednak jsou teplejší roky, jednak je velký problém na podzim vychladit sklepy. V minulosti Kanzi u nás nedozrálo. V současnosti dozrává a chutná mi již od listopadu. V minulosti se u nás Golden Delicious nepěstoval, neměl chuť. Potřeboval delší vegetaci. V současnosti se musí hlídat, aby nepřezrál. V minulosti bylo nemyslitelné, abych nějakou odrůdu sklizel až v listopadu. To už bývaly silnější mrazy. Dnes je to běžné. Odrůdy jako Envy, Valašská reneta, Braeburn, Natyra a podobné sklízím až začátkem listopadu. Jinak nemají chuť ani barvu.
U nás na kmenných tvarech v zatravněné zahradě jsou rubínové odrůdy koncem září sklízeny probírkou a chutnají opravdu dost kysele. Druhá vlna trhaná půli října už je lepší, ale po 2-3 týdnech odležení ještě lepší.
Určitý posun ve smyslu oteplení pozoruji, ale nemyslím si, že je velký. Třeba Idaredy sklízím už 40 let ve stejnou dobu (pokud nehlásí mrazy pod 4 st, tak počátkem listopadu). Letošek byl jiný jen v tom směru, že i po sklizni bylo na stromech ještě listí.