Rode Jonathan
Rode Jonathan
Ja s týmto degustačným popisom súhlasím a doplním, že keď človek do "Jonatánky" zahryzne, prvý dojem je, že jablko je kyslé. Tento pocit ale trvá iba sekundu, potom nastúpia výrazné cukry spolu so špecifickou sviežou arómou. Okrem toho aj pekne vonia a dužina je výrazne šťavnatá. Naozaj výborná dezertná odroda.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rode Jonathan
Tento 'klon' - RODE JONATHAN - je avizovaný ako ešte krajšie sýtočerveno sa vyfarbujúci než 'klasický' Jonathan. Zdá sa, že tentokrát to nebudú len reklamné 'kecy' - na fotkách sú plody Rode Jonathanu teraz, na začiatku septembra. Vyfarbené sú pekne, a to ešte nejaký ten týždeň zostanú na stromčeku, ktorý bol zasadený v okt.2019. Rozdiel oproti 'klasickému' Jonathanu vidím nielen vo včasnejšom vyfarbovaní sa, ale najmä v červenom sfarbení úplne celého plodu, bez ohľadu na jeho prípadné zatienenie. Pre 'klasický' Jonathan sú typické bledé plôšky po slnku tieniacich listoch, alebo bledé pásiky po tieniacich konárikoch či výhonkoch. Chuťovo dúfam rozdiel nebude. Ak by mal niekto obavy z toho, že Jonathan treba takmer nepretržite striekať - neverte tomu. Fungicídna ochrana bola skôr striedma, listy aj plody - ako vidno na fotkách - sú bez akýchkoľvek známok chrastavitosti či múčnatky. Pravda, možno pomohol aj priebeh počasia. IH
Rode Jonathan
Pamatuji, že už v dobách mého dětství se pěstovala celočervená mutace Jonathanu - Jonared. Ostatně i česká odrůda Sparjon byla vyšlechtěna pokřížením Spartanu a Jonaredu.Ivan Hlavatý napísal: ↑02 Sep 2022, 18:09Tento 'klon' - RODE JONATHAN - je avizovaný ako ešte krajšie sýtočerveno sa vyfarbujúci než 'klasický' Jonathan. Zdá sa, že tentokrát to nebudú len reklamné 'kecy' - na fotkách sú plody Rode Jonathanu teraz, na začiatku septembra. Vyfarbené sú pekne, a to ešte nejaký ten týždeň zostanú na stromčeku, ktorý bol zasadený v okt.2019. Rozdiel oproti 'klasickému' Jonathanu vidím nielen vo včasnejšom vyfarbovaní sa, ale najmä v červenom sfarbení úplne celého plodu, bez ohľadu na jeho prípadné zatienenie. Pre 'klasický' Jonathan sú typické bledé plôšky po slnku tieniacich listoch, alebo bledé pásiky po tieniacich konárikoch či výhonkoch. Chuťovo dúfam rozdiel nebude. Ak by mal niekto obavy z toho, že Jonathan treba takmer nepretržite striekať - neverte tomu. Fungicídna ochrana bola skôr striedma, listy aj plody - ako vidno na fotkách - sú bez akýchkoľvek známok chrastavitosti či múčnatky. Pravda, možno pomohol aj priebeh počasia. IH
20220902_172304.jpg
20220902_172210.jpg
20220902_172154.jpg
20220902_172111.jpg
20220902_172143.jpg
20220902_172250.jpg
On ani klon Rode Jonathan nebude úplně nový. Zmiňuje se o něm A. Dvořák ve své monografii Pěstování jabloní z roku 1980.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rode Jonathan
JONATHAN (mutácia 'RODE') - dnes obratý (foto). Je to prvá úroda mladého stromku, minulý rok som ponechal len 1 jablko (chuť bola rovnaká ako pri 'klasickom' Jonathane, čiže skvelá). Táto legendárna odroda sa pomaly vytráca zo záhrad hobíkov, chuťovo ale zostáva asi neprekonaná. Citlivosť na chrastavitosť a múčnatku sa dá v pohode zvládnuť. Asi najväčším neduhom tejto odrody je tzv. jonathanová škvrnitosť plodov, ktorá sa objavuje v priebehu skladovania. Uvidím, ako to bude v tomto smere pri Rode Jonathane. IH