Asi dost záleží na stavu výsadby a místě.
Letos byly ztráty obalečem velké, ale stále na některých odrůdách je strupovitost jedním z největších problémů. Například mám problém s Idaredem, vybrat ze zákrsku bedýnku nestrupatých plodů je dost složité. Takže i když na Idared moc nejdou obaleči, skončí většina v moštu. Na vosy stačí mít jeden Rubín a zbytek nechají na pokoji. :-)
Nová odroda jablone GHIVA
Nová odroda jablone GHIVA
Idared bez postřiku proti strupovitosti bude téměř vždy strupovitost mít. Nejsem moc pro chemii, ale u něj se ten postřik, pokud chce mít zahrádkář Idared pěkný, musí provést.
Rubín... ano funguje to. Něco o tom vím ...
Rubín... ano funguje to. Něco o tom vím ...
Nová odroda jablone GHIVA
GHIVA - jedna z novších střížovických odrôd, výsledok kríženia Fuji x Heliodor. V sezóne 2023 mi mladý stromček Ghivy zarodil prvý krát. Prvú degustáciu som robil už 8.decembra 2023 (viď foto 1). Z odstupom zhruba 6-tich týždňov som Ghivu ochutnal dnes znovu. Dojmy: dužina má stále perfektnú konzistenciu v zmysle "pevná, jemná, krehká a 'chruplavá' ". Šťavnatosť je nadpriemerná, nie síce mimoriadna, ale v tomto smere tiež spokojnosť. Chuť by som charakterizoval ako "sladko - harmonickú", teda s prevahou cukrov, ale aj s kyselinkami. Chuťovo je Ghiva 'vyzretejšia' než v decembri a o niečo kvalitnejšia, veľmi dobrá. Nie je to ale kvalita v zmysle mimoriadneho zážitku. V porovnaní s inými počinmi UEB Střížovice (Admiral, Lucy, zo starších Rubinola, Topaz...) Ghiva o niečo zaostáva. Aby som to zhrnul do jednej vety: sklamaný nie som, ale o nejakom nadšení sa rozhodne hovoriť nedá. Je to však iba prvá úroda, takže na nejaké hlboké analýzy a závery je ešte priskoro.
Vizuálne sa Ghiva podala na Fuji, z Heliodoru toho veľa nepobrala. Od Fuji je takmer nerozoznateľná (foto 2-4: Fuji vľavo, Ghiva vpravo). Drobný rozdiel je len v odtieni krycej farby - Ghiva ju má viac oranžovočervenú, kým Fuji klasicky viac do fialova. Plody Ghivy sú "len" stredne veľké, podobné veľkosťou napríklad odrode Lucy. Ťažko zatiaľ posúdiť, či vo vyšších polohách nebudú drobnejšie. Každopádne sa zdá, že prebierka bude pri tejto odrode vhodná. Takisto sa dajú predpokladať vyššie nároky na dĺžku vegetačnej doby - Ghivu som oberal až koncom októbra. Skladovateľnosť predbežne vyzerá nádejne, ale tú tiež bude treba ešte len vyhodnotiť. H.
Vizuálne sa Ghiva podala na Fuji, z Heliodoru toho veľa nepobrala. Od Fuji je takmer nerozoznateľná (foto 2-4: Fuji vľavo, Ghiva vpravo). Drobný rozdiel je len v odtieni krycej farby - Ghiva ju má viac oranžovočervenú, kým Fuji klasicky viac do fialova. Plody Ghivy sú "len" stredne veľké, podobné veľkosťou napríklad odrode Lucy. Ťažko zatiaľ posúdiť, či vo vyšších polohách nebudú drobnejšie. Každopádne sa zdá, že prebierka bude pri tejto odrode vhodná. Takisto sa dajú predpokladať vyššie nároky na dĺžku vegetačnej doby - Ghivu som oberal až koncom októbra. Skladovateľnosť predbežne vyzerá nádejne, ale tú tiež bude treba ešte len vyhodnotiť. H.
Nová odroda jablone GHIVA
Střížovickú novinku GHIVA (Fuji x Heliodor) som zasadil na jeseň 2020. Po prvej úrode by sa nemali robiť nejaké veľké závery, ale predbežne by som Ghivu glosoval takto: Stredne veľké plody sú veľmi podobné rodičovskej odrode Fuji, sú stredne veľké a majú dlhú skladovateľnosť. Chuťovo sú tiež veľmi podobné Fuji, len intenzita sladkosti a arómy je nižšia. Dnes som degustoval tak GHIVU, ako aj o niečo staršiu střížovickú novinku LUCY (Fuji x Topaz).
▪︎ GHIVA vyzerá výborne, náznaky vráskavenia šupky sú takmer nepostrehnuteľné. Žltkastá dužina má pevnú konzistenciu, stále je chrumkavá a má strednú šťavnatosť. Chuť je prevažujúco sladká, podobná Fuji, ale oproti Fuji 'zriedená' a výrazne menej aromatická.
▪︎ LUCY vyzerá tiež ešte dobre, jemné vráskavenie šupky je iba v okolí stopkovej jamky. Dužina je výrazne menej pevná a menej šťavnatá než u Ghivy. Harmonická chuť Lucy je veľmi dobrá, aróma je výraznejšia než u Ghivy.
■ Záver: Poradie nebudem určovať, obe odrody sú začiatkom apríla konzumne len priemerné, Ghiva má lepšiu konzistenciu a šťavnatosť dužiny, Lucy je o trošku lepšia chuťovo.
To čo je podstatné: Ak sa u vás darí odrode Fuji, nevidím nejaký extra dôvod zaobstarávať si Ghivu. Tá je Fuji veľmi podobná, ale jej kvality (možno okrem shelf-life) nedosahuje. Ghiva rovnako ako Fuji potrebuje veľmi dlhú vegetačnú dobu a oberá sa podobne neskoro. Dôvodom, prečo pestovať Ghivu a nie Fuji, by mohla byť vyššia odolnosť Ghivy voči hubovým chorobám, a teda nižšia potreba aplikácie fungicídov, prípadne pestovanie úplne bez nich. H.
(Na foto v prílohe vľavo Ghiva, vpravo Lucy). H.
▪︎ GHIVA vyzerá výborne, náznaky vráskavenia šupky sú takmer nepostrehnuteľné. Žltkastá dužina má pevnú konzistenciu, stále je chrumkavá a má strednú šťavnatosť. Chuť je prevažujúco sladká, podobná Fuji, ale oproti Fuji 'zriedená' a výrazne menej aromatická.
▪︎ LUCY vyzerá tiež ešte dobre, jemné vráskavenie šupky je iba v okolí stopkovej jamky. Dužina je výrazne menej pevná a menej šťavnatá než u Ghivy. Harmonická chuť Lucy je veľmi dobrá, aróma je výraznejšia než u Ghivy.
■ Záver: Poradie nebudem určovať, obe odrody sú začiatkom apríla konzumne len priemerné, Ghiva má lepšiu konzistenciu a šťavnatosť dužiny, Lucy je o trošku lepšia chuťovo.
To čo je podstatné: Ak sa u vás darí odrode Fuji, nevidím nejaký extra dôvod zaobstarávať si Ghivu. Tá je Fuji veľmi podobná, ale jej kvality (možno okrem shelf-life) nedosahuje. Ghiva rovnako ako Fuji potrebuje veľmi dlhú vegetačnú dobu a oberá sa podobne neskoro. Dôvodom, prečo pestovať Ghivu a nie Fuji, by mohla byť vyššia odolnosť Ghivy voči hubovým chorobám, a teda nižšia potreba aplikácie fungicídov, prípadne pestovanie úplne bez nich. H.
(Na foto v prílohe vľavo Ghiva, vpravo Lucy). H.