Jadernička moravská

vysloužil
Príspevky: 750
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

13 Sep 2020, 07:54

Nic pro pěstitele výstavních plodů na zakrslých tvarovaných stromcích. Jadernička má na Moravě - hlavně té severovýchodní - stále své příznivce.. Konzumní zralost trvající i půl roku od sklizně, ozdoba vánočního stromku i přísada do kysaného zelí. Ovšem doménou její je kvas pro jablkový destilát, v tom
jad.2.jpg
jad.3.jpg
jad.1.jpg
je bez konkurence.
Adam

15 Sep 2020, 16:50

Pán Vysloužil, čo sa týka starých odrôd, ktoré by ste volili v prípade zakladania novej záhrady?
V čom je jadernička pre pálenie výnimočná? Vo výťažnosti destilátu, resp. šťavnatosti či arómy?
vysloužil
Príspevky: 750
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

15 Sep 2020, 17:30

Adam napísal:
15 Sep 2020, 16:50
Pán Vysloužil, čo sa týka starých odrôd, ktoré by ste volili v prípade zakladania novej záhrady?
V čom je jadernička pre pálenie výnimočná? Vo výťažnosti destilátu, resp. šťavnatosti či arómy?
To je asi jako kdybyste se ptal jaké bych si koupil auto.Záleží na mnoha věcech, hlavně poloze a typu zahrady (požadovaných tvarech)
Jadernička je vyjímečná hlavně cukernatostí a taky tím, že setřepané plody hned nehnijí.¨
Přenést aroma jablek do pálenky je obecně problém. Existují velmi voňavé odrůdy (Mantet, Melba, Gráfštýnské, Čistecké, aj). Problém je, že tato jablka voní jen v krátkém období zralosti, která nastane až několik dní po sklizni. Nelze tak použít jablka padaná či třepaná. A málokdo otrhá opatrně několik metráků jablek, nechá zavonět a pak drtí. Aromatické odrůdy jsou taky povětšinou náchylné k hnilobě, takže na pálení se moc nepoužívají.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 431
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

15 Sep 2020, 18:37

Jen můj názor, zkušenost.
(Doslova jsem jednu Jaderničku zdědil. Ne po otci, ale po dědovi...).
*
Obrovitý košatý strom zanesený i v mapách.
*
V žádném případě nechci tvrdit, že je pro palírenské účely méně vhodná. To ne! Jen tak trochu kacířsky si myslím, že je to částečně mýtus opisující se dokola ve staré, velmi skromné literatuře z toho oboru. A i v novější. Ale ta je taky zatížená tou dřívější.
*
Pomologické a jiné hodnocení nechám znalejším.

Jen si myslím, že nepatří do malých zahrad, ale někde do extenzivního sadu, na mez a potřebuje co nejbujnější podnož. A taky trpělivost než se dostaví plodnost. Ale ta pak stojí za to. Někdy je sice střídavá, ale nezklamala nikdy. Spíš strom pro potomky to asi je.
Pár jsem si jich z té skoro stoleté matečnice namnožil, ale bohužel všechny mi uhynuly. Zvěř, vítr, krčková hniloba podnože, apod. Všechno vlivy nemající se samotnou odrůdou nic společného.
Takže nemůžu napsat jak se ta odrůda chová dnes.
(Tu obrovskou starou zabilo jmelí. Neměl jsem bohužel sílu ji zachránit)...
*
Jinak z mého pohledu destilátera, "moštomila":
--------------------------------------------------------------------------------
- Cukernatost vcelku slušná, ale žádný extrém. Srovnatelná s většinou pozdních odrůd

- Výlisnost moštu taky, ale tu u mě jiné odrůdy hravě překonaly

- Dobře se drtí protože nemá žádné extrémně velké plody, ale spíš menší

- Úrodnost někdy neskutečná. Plody se dají hrabat i hráběmi

- Trvanlivost plodů taky. Dají se sbírat, vyhrabávat bez nějakých zásadních vad i ze sněhu
vysloužil
Príspevky: 750
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

15 Sep 2020, 22:38

Ona i ta plodnost je trochu mýtus. V literatuře - zejména nemoravských autorů - se píše, že plodnost je nízká. A částečně mají pravdu. Několikametrákové úrody jsou dány prostě tím, že stromy jsou obrovské a drobných jablíček unesou spousty. Ale stejně velký strom každé druhé odrůdy by na váhu dal úrodu větší
Výlisnost je nejen průměrná, dokonce spíš horší. Zastoupení balastních jádřinců a slupek je u malých plodů logicky větší.
Co se týče obsahu cukru - ob rok lisuju z jaderniček (plodí střídavě) mošt pro jednodruhový destilát. Cukernatost je podobná jako u ostatních zimních odrůd, možná o stupínek vyšší. Ale na chuť je tento mošt až nepříjemně sladký, ale je to možná dáno nepoměrem cukrů a kyselin.
IvaP
Príspevky: 175
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

15 Sep 2020, 23:27

Já jsem původem z Čech, takže jsem jadrničku neznala. A pořád jsem tady slyšela, jak je výborná. Když jsme postavili barák a vysazovali stromky, tak se zasadila i jadrnička. Když začala rodit, tak měla docela velké plody, ob rok obrovské úrody. Ale po dvaceti letech (a třech letech sucha) plody mrňavé, malé úrody a chuť nic moc. Tedy nechutnaly mi ani dříve, takové fádní sladké jablko, využití jen na mošt nebo na povidla, nebo do té bečky nebo do kontejneru na skládku. Jen zabírá místo...
U Přerova, 270 m.n.m.
vysloužil
Príspevky: 750
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

16 Sep 2020, 08:55

Jadernička rozhodně není jablkem do zahrádky v dobré jabloňářské poloze. Její přednosti jsou jinde. Dlouhověké stromy bez nároku na polohu, řez, probírku, chemickou ochranu, tedy někde ve stromořadí , u pole nebo v extenzivním sadu na Valachoch. Cení se konzumní zralost od sklizně do jara.
Co se týče té pálenky. Je pravda, že jaderničkovice často vyhrávají degustace, ale možná je to i tím, že ti největší fajnšmekři shánějí na kvas právě tuto odrůdu. Já v chuti velký rozdíl oproti jiným jablkovicím nepozoruji.
Ostatně i v Čechách existuje odrůda podobných vlastností (ne na pohled) a tou je Panenské české. Místy je považováno za kultovní až národní jablko, stejně jako jadernička na severní Moravě. Pěstoval jsem je před lety a byl jsem stejně zklamán jako IvaP z jaderničky. Drobná červená jablíčka s tuhou slupkou dokázala akorát obarvit mošt do růžova a dobře vypadat na vánočním stromku.
andre.marek
Príspevky: 25
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50

16 Sep 2020, 11:16

Pálenku je z jaderničky jsem měl lepší než z jiných jablek, ale to bylo tím, že jsem kvasil jen čistý mošt.
Pokud se kvasí jen podrcená jablka, je spíše horší, právě pro množství jadřinců při malé velikosti, přesně jako psal pan Vysloužil.
Mám také jadernici vysazenou (u nás na hranici Valach je to téměř povinnost :D ), ale beru ji jen jako dobrou zimní jabloň, jejíž plody vydrží uskladnění i po pádu na zem - to je asi největší přednost. Samozřejmě nevydrží do jara, jako plody utrhnuté, ale 1-2 měsíce většinou bez potíží.
Loni jsme bohužel starou jadernici museli pokácet, takže mám teď jen 2 mladé stromky, ale jeden už začíná rodit.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
IvaP
Príspevky: 175
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

16 Sep 2020, 20:03

Jo, panenčata... Nejlepší nechat na stromě jako ozdobu a ptákům v zimě na přilepšenou. ;)
U Přerova, 270 m.n.m.
Julo

17 Sep 2020, 21:04

Pán Rafael a ostatní, ktorú odrodu jablone nenáročnú na polohu by ste volili primárne na muštovanie ako také? Sem tam výrobu destilátu z muštu?
Ďakujem
Napísať odpoveď