rony napísal: ↑20 Nov 2023, 21:17
mna velmi zaujima bio rezim pestovania. Ale vidim velmi velky rozdiel medzi teoretickymi odporucaniami a realnou praxou. Az mi ten BIO rezim pripada ako ideologia. Tvrdia, ze treba prikrmovat vtaky aby sa udomacnili v sade a budu lovit hmyz a nebude treba striekat.
Realita je u mna presne opacna, pozitivny vplyv vtakov v redukcii hmyzu je nemeratelny, skody hmyzom su velmi velke az totalne, a podobne skody vtakmi su velmi velke. Vtaky v zahrade jasne preferuju ovocie pred lovom hmyzu.
Přitáhnout ptáky, aby bylo méně hmyzu, je samozřejmě ideologický mýtus. Ptáci loví hmyz hlavně když hnízdí, protože mláďata k růstu vyžadují bílkoviny. Na podzim ptáci potřebují energii (na zimu nebo na odlet do teplých krajin) a tu jim dá víc sladké ovoce než hmyz, kterého je tou dobou méně a jeho lov vyžaduje naopak energii vydat.
Napadá mě, jestli si na ty problémy s hmyzem a ptáky trochu nezaděláváme sami výběrem odrůd (viz vlákno o degustacích). Letos jsem obdržel od kamaráda hezkých pár (desítek) kilo jaderniček na pálenku a Blenheimské na křížaly (díky Radime). Pro daný účel obě odrůdy těžko hledají konkurenci, nicméně pochutnali jsme si i na čerstvých. Ne že by ptáci, vosy a obaleči ty odrůdy úplně ignorovali, ale ztráty byly když ne zanedbatelné, tak určitě snesitelné. Přitom všichni, včetně mě, jsme letos nad škodami ptactvem a hmyzem hořce bědovali.