Takže 'střížovickí agenti' sú už aj Lysice a ÚKZÚZ...larix napísal: ↑24 Jan 2023, 18:30Na ten Admirál som naozaj zvedavý, môj exemplár ešte nerodil. Mám trochu obavu, aby som po tom všetkom, čo som si tu o ňom prečítal, nakoniec nebol trochu sklamaný![]()
Potešilo ma umiestnenie Orionu, ktorý som vysadil aj na základe vašej rady. Snáď sa v budúcnosti predvedie.
A Naopak som prekvapený umiestnením Rozely, čo je ale skorá zimná odroda, tak možno (špekulujem) už bola za konzumným vrcholom.
Vážne: Je to "len" degustácia, ale predsa - o niečom to svedčí. Keď sa niektorá odroda pravidelne a prakticky bez výnimky objavuje na popredných priečkach výsledkov degustácií, organizovaných rôznymi subjektami, na rôznych miestach a v rôznom čase... - to nemôže byť náhodná zhoda okolností.
Ja osobne si takéto výsledky degustácie zvyknem "okresať" tzv. Occamovou (Ockhamovou) britvou a ponechám pre seba len 3 kategórie : konzistencia, šťavnatosť a chuť. Pri pohľade na tabuľku výsledkov môžete vidieť, že Admiral suverénne zvíťazil vo všetkých týchto 3 podstatných kategóriách. Ak by sme brali iba ich výsledky, jeho víťazstvo by bolo zdrvujúce. Čo sa týka textúry a šťavnatosti dužiny, tam Admiral naozaj prakticky nemá konkurenciu. Chuť je už viac subjektívny faktor a ja osobne Admiral neradím na úplný vrchol (podľa mňa je chuťovo "naj-" Jonathan, za ním Coxova reneta).
Larix - očakávania radšej treba tlmiť, ale myslím, že sklamaný nebudete. Leda ak pehovitosťou.
Čo sa týka Rozely - u mňa je stále vynikajúca, určite nie za vrcholom.
Na záver ešte treba pripomenúť: Admiral je skvelý (nielen kvalitou dužiny a skladovateľnosťou, ale aj - na čo sa často pri jeho hodnotení zabúda a čo je nesmierne dôležité - aj polygénovou rezistenciou voči chrastavitosti), avšak jeho veľkým nedostatkom je vysoký sklon k fyziol.pehovitosti plodov. Možno je to tak aj dobre - ak by nemal tento nedostatok, a tiež sklon k vyhoľovaniu a krátku stopku - potom by sme tu mali dokonalé jablko. A to by zničilo čaro hobíckeho záhradkárčenia - pretože pri ňom platí, že "krajšia je cesta k cieľu, než cieľ samotný". H.