Baza

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania drobného ovocia.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2225
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Baza

09 Jún 2023, 12:43

vysloužil napísal:
09 Jún 2023, 09:20
Mikeš13 napísal:
08 Jún 2023, 17:02
Tak jsem teď udělal z poloviční dávky (na 2,5 l). Cukr nepoužívám, ale našel jsem tu zbytek starého - nějakých 210 g, tak tam šel :).
Předpokládám, že starého medu. Zkuste příště otrhat jen kvítky - bez těch silných stopek. Šťáva bude mít lepší chuť. Přijde mi taky, že těch květů tam máte hodně (pravidlo pěti: 5litrů, 5 květů, 500 g cukru, 1 citron). Ten citron dávám oloupaný, z kůry přidám jen trochu té vrchní žluté vrstvy.
Květy by se neměly sbírat po dešti. Hodně aromatu je v pylu, který se deštěm smyje.
Děkuju za upřesnění, dnes udělám další podle doporučení :).

- kvítky v dalším pokusu otrhám - ta zelená část bezu obcně má ne moc příjemné aroma;

- květů jsem tam dal víc, to je pravda - asi 12 malých květenství;

- med tam není, jen cukr (vyhrabal jsem ho asi po7 letech);

- citron jsem dával ze 3/4 oloupaný.
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Baza

09 Jún 2023, 13:03

Med jsem použil v minulosti jednou, když jsem doloval zbytky ztvrdlého z 4litrové sklenice a rozbil ji při tom.. Zvážením střepů a odpočtem váhy prázdné sklenice to vyšlo na něco kolem 1/2kg medu. Tak jsem střepy rozehřál v 5 litrech vody, přecedil a přidal květy s citrónem. Nicméně až tak velký chuťový rozdíl oproti šťávě s cukrem to nebyl.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2200
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Baza

09 Jún 2023, 13:45

Možná je to tady v tom tématu OT a na výslednou kvalitu bezových produktů to nebude mít větší vliv. Nevím.

Ale likérníci doporučují toto:
Při přípravě citrusových kůr je třeba dodržet některá pravidla, která zásadním způsobem rozhodují o konečném výsledku. V prvé řadě je třeba je před samotným loupáním řádně omýt, v obchodech bývá totiž ovoce silně konzervované.
Loupání se provádí standardní škrabkou na brambory. Neni žádoucí, aby získané slupky obsahovaly bílou vrstvu, která je při standardním loupání součástí slupky. Tato bílá vrstva nemá vliv na vůni samotné suroviny, ale zanáší silnou hořkou chuť do likérů na jehož přípravu se takováto slupka použije.
*
Anebo ta spodní vrstva kůry, to albedo, se mnohde v jiných použitích doporučuje.

Ale já jsem si s ní v raném mládí u vín a likérů neměl dobré zkušenosti.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Hawkeye
Príspevky: 2407
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Baza

12 Jún 2023, 18:28

▪︎Nápoj z bazových kvetov (foto 1,2).
▪︎Sirup z bazových kvetov (foto 3,4).

H.

20230612_175720.jpg
20230612_175726.jpg
20230612_180005.jpg
20230612_180025.jpg
Peb
Príspevky: 1983
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

12 Jún 2023, 21:33

Hawkeye napísal:
12 Jún 2023, 18:28
▪︎Nápoj z bazových kvetov (foto 1,2).
▪︎Sirup z bazových kvetov (foto 3,4).

H.


20230612_175720.jpg
20230612_175726.jpg
20230612_180005.jpg
20230612_180025.jpg
Ten Sirup z bazy máte nejaký tmavý ..máte nejakú špeciálnu receptúru (nejaký med,hnedý cukor ) ? Ďakujem
BB kraj 465 mnm
Hawkeye
Príspevky: 2407
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Baza

12 Jún 2023, 21:41

Peb napísal:
12 Jún 2023, 21:33
Hawkeye napísal:
12 Jún 2023, 18:28
▪︎Nápoj z bazových kvetov (foto 1,2).
▪︎Sirup z bazových kvetov (foto 3,4).

H.


20230612_175720.jpg
20230612_175726.jpg
20230612_180005.jpg
20230612_180025.jpg
Ten Sirup z bazy máte nejaký tmavý ..máte nejakú špeciálnu receptúru (nejaký med,hnedý cukor ) ? Ďakujem
Výroby toho sirupu som sa (na rozdiel od nápoja) nezúčastnil (ak nerátam natrhanie kvetov 😀). Ale ak nezabudnem, spýtam sa na ten recept kamaráta, ktorý sirup robil. H.
Peb
Príspevky: 1983
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

12 Jún 2023, 22:38

Ďakujem pekne ..
BB kraj 465 mnm
Hawkeye
Príspevky: 2407
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Baza

14 Jún 2023, 19:58

Peb napísal:
12 Jún 2023, 21:33
Hawkeye napísal:
12 Jún 2023, 18:28
▪︎Nápoj z bazových kvetov (foto 1,2).
▪︎Sirup z bazových kvetov (foto 3,4).
H.
Ten Sirup z bazy máte nejaký tmavý ..máte nejakú špeciálnu receptúru (nejaký med,hnedý cukor ) ? Ďakujem
Takže ten postup pri výrobe sirupu (ak som si to správne zapamätal):
Kvety bazy dať do vody, pridať citróny (vyžmýkať a tiež nakrájať na tenšie plátky aj s kôrou) a kys.citrónovú. Nechať vylúhovať 3-4 dni, najlepšie bez prístupu svetla. Následne scediť. Asi z 0,5kg cukru spravit karamel, ten pridať do scedeného roztoku spolu s cukrom (bielym) a variť asi 15 minút. Pomer cukru a roztoku cca 1:2.
Tá tmavšia farba sirupu je sčasti od karamelu, ale tiež od kvetov bazy, ktorých bolo použité výrazne väčšie množstvo než sa bežne používa. H.
Peb
Príspevky: 1983
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

14 Jún 2023, 20:10

Ďakujem pekne za odpoveď ..mozno aj ten karamel dodá inú chuť tomu sirupu ..vyzerá dobre ..
BB kraj 465 mnm
Napísať odpoveď