Strana 1 z 5

Baza

Napísané: 02 Jún 2022, 14:42
od používateľa ariadna30
Nahodou neviete ci zakoreni baza cierna z odrezkov a konarov? Chcela som dat na kompost ale suseda tvrdi ze mi to tam prerastie.
A ta ista otazka na bazu chabzdovu. Zakoreni z odrezkov a konarov?

Baza

Napísané: 02 Jún 2022, 15:37
od používateľa vysloužil
V jaké formě chcete dávat větve bezu na kompost? Štěpka samozřejmě nezakoření, větší větve asi taky ne, spíš bych se bál, že se v kompostu dost rychle nerozloží.
Pro bez chebdí platí totéž.

Baza

Napísané: 02 Jún 2022, 15:46
od používateľa ariadna30
Kvoli stavebnym pracam sme museli spilit 2 velke 4metrove bazy. Takze vo forme vsetkej by som to chcela zuzitkovat😀 Zakladam zrovna kompost tak by sa to hodilo. Asi to skusim nechat presusit a az potom sa to bud nastiepkuje alebo nastriha. Hrube konare pouzijem na spodok.

Baza

Napísané: 02 Jún 2022, 23:42
od používateľa Rafael
Hrubé konáre bych použil po pořezání k podpalce nebo přímo k topení.
S úspěchem několikrát vyzkoušeno
*
V kompostu mi nevyužitelné zbytky nikdy nevyrostly. Vůbec bych se toho nebál i když pravdou je, že bez se řízkováním velmi lehce množí.

Bez, jako plevelná, náletová dřevina se hodně šíří hlavně díky jejich velmi dobře klíčivým semenům rozšířováným ptákům.

Baza

Napísané: 03 Jún 2022, 11:17
od používateľa Peb
Pred rokom som sadil do kyblov šľachtenu bazu Haidegg 17 ...mám rád bazový lekvár ..baza bola sotva 20 cm vysoká ..teraz už povyrastla ..

Obrázok

Baza

Napísané: 03 Jún 2022, 22:07
od používateľa Rafael
Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html

Baza

Napísané: 03 Jún 2022, 23:27
od používateľa vysloužil
Rafael napísal:
03 Jún 2022, 22:07
Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
Destilát z plodů černého bezu jsem nedělal a nechce se mi věřit, že by to bylo nadprůměrně dobré. Asi proto, že likér z bezinek jsem dělal opakovaně a silně pokulhával za likéry z višní, aronií, ořechů aj.
Naopak zkušenosti mám s destilátem z květů černého bezu. Je to levné, rychlé, jednoduché. Použil jsem nejčastěji cukr, jednou med a jednou sladový výtažek. Místo soli jen síran amonný a na okyselení H2SO4. Med a slad jsem víckrát neopakoval proto, že výrazné aroma květů setřelo rozdíly mezi jednotlivými sladinami a rozdíl v jejich ceně je veliký. Oproti údajům na desliku jsem kvas před destilací přecedil. Aroma pálenky je tak výrazné, že nezmizí ani z prázdné a řádně vymyté sklenice.
Za důležité považuji, aby několik dní před sběrem květů nepršelo.

Baza

Napísané: 07 Jún 2022, 06:53
od používateľa Ivan Hlavatý
Kvety bazy majú veľmi špecifickú, nádhernú vôňu. Jednou z možností ako ich využiť, je aj výroba nápoja z bazových kvetov. Základom je voda, v ktorej sa rozpustí cukor, pridajú sa bazové kvety, plátky nakrájaného citrónu a kyselina citrónová. Nádoba sa uzavrie a ponechá sa približne týždeň na slnečnom mieste. Vtedy to už jemne "bublinkuje". Následne sa obsah nádob precedí, naleje do fliaš a skladuje v chladničke. Je to jeden z najchutnejších nápojov, aké som kedy pil. IH

20220606_132850.jpg
20220606_132844.jpg

Baza

Napísané: 07 Jún 2022, 09:15
od používateľa Mikeš13
Jaký jste dával poměr jednotlivých surovin?
Jak dostáváte ty zbytky ven? :)

Baza

Napísané: 07 Jún 2022, 10:45
od používateľa Ivan Hlavatý
Mikeš13 napísal:
07 Jún 2022, 09:15
Jaký jste dával poměr jednotlivých surovin?
Jak dostáváte ty zbytky ven? :)
Recept je približne takýto: 5 litrov vody, 0,5kg cukru, 5 veľkých kvetov bazy, 1 citrón (pokrájaný na plátky) a trochu kyseliny citrónovej.
Robil to ale kamarát na moje odporúčanie, takže možno ten recept mierne "upravil".
Hovoril som mu, aby to dal do fliaš so širokým hrdlom...
Ako tie zbytky po scedení dostane von, to je jeho problém. Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH