Nahodou neviete ci zakoreni baza cierna z odrezkov a konarov? Chcela som dat na kompost ale suseda tvrdi ze mi to tam prerastie.
A ta ista otazka na bazu chabzdovu. Zakoreni z odrezkov a konarov?
Baza
Baza
Kvoli stavebnym pracam sme museli spilit 2 velke 4metrove bazy. Takze vo forme vsetkej by som to chcela zuzitkovat Zakladam zrovna kompost tak by sa to hodilo. Asi to skusim nechat presusit a az potom sa to bud nastiepkuje alebo nastriha. Hrube konare pouzijem na spodok.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza
Hrubé konáre bych použil po pořezání k podpalce nebo přímo k topení.
S úspěchem několikrát vyzkoušeno
*
V kompostu mi nevyužitelné zbytky nikdy nevyrostly. Vůbec bych se toho nebál i když pravdou je, že bez se řízkováním velmi lehce množí.
Bez, jako plevelná, náletová dřevina se hodně šíří hlavně díky jejich velmi dobře klíčivým semenům rozšířováným ptákům.
S úspěchem několikrát vyzkoušeno
*
V kompostu mi nevyužitelné zbytky nikdy nevyrostly. Vůbec bych se toho nebál i když pravdou je, že bez se řízkováním velmi lehce množí.
Bez, jako plevelná, náletová dřevina se hodně šíří hlavně díky jejich velmi dobře klíčivým semenům rozšířováným ptákům.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza
Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Baza
Destilát z plodů černého bezu jsem nedělal a nechce se mi věřit, že by to bylo nadprůměrně dobré. Asi proto, že likér z bezinek jsem dělal opakovaně a silně pokulhával za likéry z višní, aronií, ořechů aj.Rafael napísal: ↑03 Jún 2022, 22:07Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
Naopak zkušenosti mám s destilátem z květů černého bezu. Je to levné, rychlé, jednoduché. Použil jsem nejčastěji cukr, jednou med a jednou sladový výtažek. Místo soli jen síran amonný a na okyselení H2SO4. Med a slad jsem víckrát neopakoval proto, že výrazné aroma květů setřelo rozdíly mezi jednotlivými sladinami a rozdíl v jejich ceně je veliký. Oproti údajům na desliku jsem kvas před destilací přecedil. Aroma pálenky je tak výrazné, že nezmizí ani z prázdné a řádně vymyté sklenice.
Za důležité považuji, aby několik dní před sběrem květů nepršelo.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Baza
Kvety bazy majú veľmi špecifickú, nádhernú vôňu. Jednou z možností ako ich využiť, je aj výroba nápoja z bazových kvetov. Základom je voda, v ktorej sa rozpustí cukor, pridajú sa bazové kvety, plátky nakrájaného citrónu a kyselina citrónová. Nádoba sa uzavrie a ponechá sa približne týždeň na slnečnom mieste. Vtedy to už jemne "bublinkuje". Následne sa obsah nádob precedí, naleje do fliaš a skladuje v chladničke. Je to jeden z najchutnejších nápojov, aké som kedy pil. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Baza
Recept je približne takýto: 5 litrov vody, 0,5kg cukru, 5 veľkých kvetov bazy, 1 citrón (pokrájaný na plátky) a trochu kyseliny citrónovej.
Robil to ale kamarát na moje odporúčanie, takže možno ten recept mierne "upravil".
Hovoril som mu, aby to dal do fliaš so širokým hrdlom...
Ako tie zbytky po scedení dostane von, to je jeho problém. Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. IH