Na jeseň 2021 som bol vykopať bazu pri potoku v hore ..priemer pnika bol asi 4 CM ..z bazy som odstranil celu korunku ..vyzeralo to , akoby som zabil do zeme kolík .. teraz začína druhý rok spomínanej bazy ..je obsypana pilinou ktorú miešam s trávou a inými vecami do kompostu ..niečo iste berie spodom aj z kompostu ...
Baza
Baza
Kosmatice jsou výborné, jednou dvakrát. To je akorát tak na tu dobu kvetení bezu. Já je mám ráda a těším se na ně. Těstíčko je jako na palačinky a může být slanější, nebo připepřit, to je podle chuti. Mají svou specifickou příchuť. Květenství se namočí do těstíčka, položí do rozpáleného oleje a hned se ostříhají všechny řapíky nůžkami. Pak další a nakonec se obrátí a opečou na druhé straně.Rafael napísal: ↑07 Jún 2022, 17:56Plody černého bezu mi v jakékoliv úpravě nikdy nechutnaly.
Na rozdíl od květů. Z těch je podle mně dobré úplně všechno. Jediné co jsem ještě nezkoušel jsou Kosmatice ̶ smažená květenství černého bezu na slano. Prý se to dělá i v sladkém těstičku, a slané jídla mám raději.
A chystám se na to. Jen mám takové tušení, že žena z toho nadšená nebude.
Babička dělala i likéry z vymačkaných plodů. Rumový a kávový. I jako dítěti mi víc chutnal rumový. Asi jsem poznala, že léčivé účinky to má právě jen s příměsí alkoholu.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza
Chystal jsem se na to smažení, ale nějak to nevyšlo. Nestihnul jsem to. A ani žádná podpora ze strany ženy nebyla...
Tak snad příští rok.
Tak snad příští rok.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Baza
Je obdobie kvitnutia bazy a tento čas je vhodné využiť na výrobu sirupu z bazových kvetov.
Ďalším produktom je nápoj, vyrábaný z bazových kvetov - do vody sa okrem kvetov bazy pridá cukor, plátky citrónu a kyselina citrónová. Uzavretú nádobu treba potom ponechať na slnku zhruba týždeň. Jej obsah vtedy začne jemne bublinkovať a to je známka, že je pripravený na pitie. Vychladený v chladničke je potom tento nápoj jedným z najchutnejších, aké poznám. Aróma bazových kvetov je jedinečná a navodzovala by až závislosť, keby nebola ohraničená len na krátke obdobie prechodu jari do leta. Veď preto sme použili nádobu s objemom vyše 50 litrov. H.
Ďalším produktom je nápoj, vyrábaný z bazových kvetov - do vody sa okrem kvetov bazy pridá cukor, plátky citrónu a kyselina citrónová. Uzavretú nádobu treba potom ponechať na slnku zhruba týždeň. Jej obsah vtedy začne jemne bublinkovať a to je známka, že je pripravený na pitie. Vychladený v chladničke je potom tento nápoj jedným z najchutnejších, aké poznám. Aróma bazových kvetov je jedinečná a navodzovala by až závislosť, keby nebola ohraničená len na krátke obdobie prechodu jari do leta. Veď preto sme použili nádobu s objemom vyše 50 litrov. H.
Baza
Aký je dôvod toho slnka ? Nestačí teplo ?Hawkeye napísal: ↑03 Jún 2023, 20:54Je obdobie kvitnutia bazy a tento čas je vhodné využiť na výrobu sirupu z bazových kvetov.
Ďalším produktom je nápoj, vyrábaný z bazových kvetov - do vody sa okrem kvetov bazy pridá cukor, plátky citrónu a kyselina citrónová. Uzavretú nádobu treba potom ponechať na slnku zhruba týždeň. Jej obsah vtedy začne jemne bublinkovať a to je známka, že je pripravený na pitie. Vychladený v chladničke je potom tento nápoj jedným z najchutnejších, aké poznám.
Predpokladám, že sa o to starajú kvasinky, nevzniká tam alkohol ?
Dá sa aj pasterizovať?
Baza
Zrejme nič pre pána M.H ..teda ak berieme na vedomie, že niečo má stať jeden týždeň na slnkucharles91 napísal: ↑03 Jún 2023, 22:56Aký je dôvod toho slnka ? Nestačí teplo ?Hawkeye napísal: ↑03 Jún 2023, 20:54Je obdobie kvitnutia bazy a tento čas je vhodné využiť na výrobu sirupu z bazových kvetov.
Ďalším produktom je nápoj, vyrábaný z bazových kvetov - do vody sa okrem kvetov bazy pridá cukor, plátky citrónu a kyselina citrónová. Uzavretú nádobu treba potom ponechať na slnku zhruba týždeň. Jej obsah vtedy začne jemne bublinkovať a to je známka, že je pripravený na pitie. Vychladený v chladničke je potom tento nápoj jedným z najchutnejších, aké poznám.
Predpokladám, že sa o to starajú kvasinky, nevzniká tam alkohol ?
Dá sa aj pasterizovať?
BB kraj 465 mnm
Baza
Ad slnko: Ten nápoj robili ešte moji starí rodičia a z detstva si pamätám, že nádoby dávali vždy na miesto, kam celý deñ svietilo slnko. Či to má nejaký racionálny dôvod, to neviem. Ale robíme to rovnako, podľa tradície.
Ad alkohol: Pravdepodobne tam nejaké nízke percento alkoholu môže byť. Presne to ale neviem.
Ad pasterizácia: Neviem na to odpovedať, možno áno. Obávam sa ale, že so skladovaním by sa mohla strácať tá typická bazová aróma. Tento nápoj je najlepši čerstvý.
H.
Baza
Taky tu 5litrovou sklenici dáváme na slunko, ale jen proto, aby se zahřála. Totéž se stane, když bude v jakémkoli jiném teple.Hawkeye napísal: ↑03 Jún 2023, 23:10Ad slnko: Ten nápoj robili ešte moji starí rodičia a z detstva si pamätám, že nádoby dávali vždy na miesto kam celý deñ svietilo slnko. Či to má nejaký racionálny dôvod, to neviem. Ale robíme to rovnako, podľa tradície.
Ad alkohol: Pravdepodobne tam nejaké nízke percento alkoholu môže byť. Presne to ale neviem.
Ad pasterizácia: Neviem na to odpovedať, možno áno. Obávam sa ale, že so skladovaním by sa mohla strácať tá typická bazová aróma. Tento nápoj je najlepši čerstvý.
H.
Týden, je dost dlouhá doba. Po 3-4 dnech (nechávám ji obvykle ve skleníku) šťávu stočím a odnesu do sklepa. V posledních letech se nespoléhám na kvasinky v květech a raději přidám kousíček rozdrobených kvasnic.
Pasterizaci si neumím představit. Během ní by patrně vyprchal oxid uhličitý a perlivá šťáva by ztratila svou výjimečnou chuť. Ale nezkusil jsem to.
Alkohol tam možná nějaký bude, ale jen v minimálním množství. Ani po vypití většího množství nelze pozorovat jakékoli příznaky.
Jak dlouho perlivá šťáva v chladnu vydrží, vlastně nevím. Ale měsíc bez problémů.
Byly doby, kdy jsem vyráběl bezovou šťávu i v zimě ze zamražených květů. Špatná nebyla, ale k závislosti nedošlo, přece jen - červen je červen.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza
Racionální důvod proč něco takového dělat na slunečném místě taky nedokážu najít a ani si to nijak vysvětlit.
Ale v každém případě bych se držel starých a osvědčených postupů našich předků.
*
Stala se mi kdysi taková podivná věc. Ořechový likér z nezralých vlašáků. Jak jsem ho časem začal vyrábět podle jinak všeobecně platných likérnických postupů - macerace v chladu a temnu ve sklepě, výsledky nebyly dobré.
Dodnes si nedokážu vysvětlit proč?
Ale je to jen taková úvaha, vzpomínka. Možná to mohlo ovlivnit i mnoho jiných faktorů a ne jen teplo a sluníčko.
Fact nevím...
Ale v každém případě bych se držel starých a osvědčených postupů našich předků.
*
Stala se mi kdysi taková podivná věc. Ořechový likér z nezralých vlašáků. Jak jsem ho časem začal vyrábět podle jinak všeobecně platných likérnických postupů - macerace v chladu a temnu ve sklepě, výsledky nebyly dobré.
Dodnes si nedokážu vysvětlit proč?
Ale je to jen taková úvaha, vzpomínka. Možná to mohlo ovlivnit i mnoho jiných faktorů a ne jen teplo a sluníčko.
Fact nevím...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.