Baza

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania drobného ovocia.
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Baza

02 Jún 2022, 14:42

Nahodou neviete ci zakoreni baza cierna z odrezkov a konarov? Chcela som dat na kompost ale suseda tvrdi ze mi to tam prerastie.
A ta ista otazka na bazu chabzdovu. Zakoreni z odrezkov a konarov?
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Baza

02 Jún 2022, 15:37

V jaké formě chcete dávat větve bezu na kompost? Štěpka samozřejmě nezakoření, větší větve asi taky ne, spíš bych se bál, že se v kompostu dost rychle nerozloží.
Pro bez chebdí platí totéž.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 02 Jún 2022, 16:23, upravené celkom 1 krát.
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Baza

02 Jún 2022, 15:46

Kvoli stavebnym pracam sme museli spilit 2 velke 4metrove bazy. Takze vo forme vsetkej by som to chcela zuzitkovat😀 Zakladam zrovna kompost tak by sa to hodilo. Asi to skusim nechat presusit a az potom sa to bud nastiepkuje alebo nastriha. Hrube konare pouzijem na spodok.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Baza

02 Jún 2022, 23:42

Hrubé konáre bych použil po pořezání k podpalce nebo přímo k topení.
S úspěchem několikrát vyzkoušeno
*
V kompostu mi nevyužitelné zbytky nikdy nevyrostly. Vůbec bych se toho nebál i když pravdou je, že bez se řízkováním velmi lehce množí.

Bez, jako plevelná, náletová dřevina se hodně šíří hlavně díky jejich velmi dobře klíčivým semenům rozšířováným ptákům.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Peb
Príspevky: 1837
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

03 Jún 2022, 11:17

Pred rokom som sadil do kyblov šľachtenu bazu Haidegg 17 ...mám rád bazový lekvár ..baza bola sotva 20 cm vysoká ..teraz už povyrastla ..

Obrázok
BB kraj 465 mnm
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Baza

03 Jún 2022, 22:07

Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Baza

03 Jún 2022, 23:27

Rafael napísal:
03 Jún 2022, 22:07
Bez rozhodně není jen plevel a nebezpečná náletová dřevina, ale i cenná surovina.
Třeba v destiláterství a likérnictví.
Např. na blogu https://deslik.blogspot.com/2008/03/ern-bez.html
Destilát z plodů černého bezu jsem nedělal a nechce se mi věřit, že by to bylo nadprůměrně dobré. Asi proto, že likér z bezinek jsem dělal opakovaně a silně pokulhával za likéry z višní, aronií, ořechů aj.
Naopak zkušenosti mám s destilátem z květů černého bezu. Je to levné, rychlé, jednoduché. Použil jsem nejčastěji cukr, jednou med a jednou sladový výtažek. Místo soli jen síran amonný a na okyselení H2SO4. Med a slad jsem víckrát neopakoval proto, že výrazné aroma květů setřelo rozdíly mezi jednotlivými sladinami a rozdíl v jejich ceně je veliký. Oproti údajům na desliku jsem kvas před destilací přecedil. Aroma pálenky je tak výrazné, že nezmizí ani z prázdné a řádně vymyté sklenice.
Za důležité považuji, aby několik dní před sběrem květů nepršelo.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Baza

07 Jún 2022, 06:53

Kvety bazy majú veľmi špecifickú, nádhernú vôňu. Jednou z možností ako ich využiť, je aj výroba nápoja z bazových kvetov. Základom je voda, v ktorej sa rozpustí cukor, pridajú sa bazové kvety, plátky nakrájaného citrónu a kyselina citrónová. Nádoba sa uzavrie a ponechá sa približne týždeň na slnečnom mieste. Vtedy to už jemne "bublinkuje". Následne sa obsah nádob precedí, naleje do fliaš a skladuje v chladničke. Je to jeden z najchutnejších nápojov, aké som kedy pil. IH

20220606_132850.jpg
20220606_132844.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2183
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Baza

07 Jún 2022, 09:15

Jaký jste dával poměr jednotlivých surovin?
Jak dostáváte ty zbytky ven? :)
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Baza

07 Jún 2022, 10:45

Mikeš13 napísal:
07 Jún 2022, 09:15
Jaký jste dával poměr jednotlivých surovin?
Jak dostáváte ty zbytky ven? :)
Recept je približne takýto: 5 litrov vody, 0,5kg cukru, 5 veľkých kvetov bazy, 1 citrón (pokrájaný na plátky) a trochu kyseliny citrónovej.
Robil to ale kamarát na moje odporúčanie, takže možno ten recept mierne "upravil".
Hovoril som mu, aby to dal do fliaš so širokým hrdlom...
Ako tie zbytky po scedení dostane von, to je jeho problém. Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH
Napísať odpoveď