Na slunci - při vyšší teplotě - je macerace lihem účinnější. Větší budu i ztráty lihu odparem, což se ale může na chuti projevit pozitivně.
U bezinkové šťávy se mi stalo, zejména při chladném počasí, že nastalo nějaké špatné kvašení a místo perlivé šťávy se vytvořila jakási slizovitá tekutina. Od té doby proto přidávám do sklenice malé množství kvasnic, které rychle navodí to správné kvašení.
Baza
Baza
Předpokládám, že starého medu. Zkuste příště otrhat jen kvítky - bez těch silných stopek. Šťáva bude mít lepší chuť. Přijde mi taky, že těch květů tam máte hodně (pravidlo pěti: 5litrů, 5 květů, 500 g cukru, 1 citron). Ten citron dávám oloupaný, z kůry přidám jen trochu té vrchní žluté vrstvy.
Květy by se neměly sbírat po dešti. Hodně aromatu je v pylu, který se deštěm smyje.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 09 Jún 2023, 09:52, upravené celkom 1 krát.
Baza
Výroba marmelády z květů je asi jednoduchá, na Google je receptů několik, jsou si podobné. Pro mne to byla také novinka. Marmeláda je voňavá, v chuti zajímavá.
https://fresh.iprima.cz/recepty/lahodny ... vych-kvetu
https://www.vareni.cz/recepty/marmelada ... ych-kvetu/
https://www.prozeny.cz/clanek/bezova-ma ... i-vy-56066
https://fresh.iprima.cz/recepty/lahodny ... vych-kvetu
https://www.vareni.cz/recepty/marmelada ... ych-kvetu/
https://www.prozeny.cz/clanek/bezova-ma ... i-vy-56066
Baza
Jedol som to prvý krát v Taliansku , odtiaľ som recept žiaľ nemal ..a skúšal som to možno 10 rokov vzad podľa nejakého receptu na internete ..dôležité je to prepasírovat ..tie zrnká vadia ..
Od vtedy som to nerobil ..nasadil som bazy na záhrade rád by som sa vrátil k tomu ..
BB kraj 465 mnm