Baza

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania drobného ovocia.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Baza

04 Jún 2023, 08:19

Na slunci - při vyšší teplotě - je macerace lihem účinnější. Větší budu i ztráty lihu odparem, což se ale může na chuti projevit pozitivně.
U bezinkové šťávy se mi stalo, zejména při chladném počasí, že nastalo nějaké špatné kvašení a místo perlivé šťávy se vytvořila jakási slizovitá tekutina. Od té doby proto přidávám do sklenice malé množství kvasnic, které rychle navodí to správné kvašení.
Martin
Príspevky: 315
Dátum registrácie: 30 Máj 2020, 08:19

Baza

08 Jún 2023, 12:44

Letos sirup z květů bezu založím, kdysi ho pravidelně dělával otec. A děláte někdo z květů marmeládu? Bratrovi moc chutná, je hodně aromatická.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Baza

08 Jún 2023, 17:02

Tak jsem teď udělal z poloviční dávky (na 2,5 l). Cukr nepoužívám, ale našel jsem tu zbytek starého - nějakých 210 g, tak tam šel :).
Prílohy
IMG_2013.JPG
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Baza

08 Jún 2023, 17:09

Martin napísal:
08 Jún 2023, 12:44
Letos sirup z květů bezu založím, kdysi ho pravidelně dělával otec. A děláte někdo z květů marmeládu? Bratrovi moc chutná, je hodně aromatická.
Ako sa robi marmelada z kvetov ? 😲
Peb
Príspevky: 1838
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

08 Jún 2023, 17:21

Marmelada sa obyčajne robí z bobúľ po odkvitnuti bazy a je to výborny lekvár až som sa čudoval ..je dobre ho pasirovat..

Obrázok
BB kraj 465 mnm
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Baza

08 Jún 2023, 17:29

Váš recept prosím?
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Baza

09 Jún 2023, 09:20

Mikeš13 napísal:
08 Jún 2023, 17:02
Tak jsem teď udělal z poloviční dávky (na 2,5 l). Cukr nepoužívám, ale našel jsem tu zbytek starého - nějakých 210 g, tak tam šel :).
Předpokládám, že starého medu. Zkuste příště otrhat jen kvítky - bez těch silných stopek. Šťáva bude mít lepší chuť. Přijde mi taky, že těch květů tam máte hodně (pravidlo pěti: 5litrů, 5 květů, 500 g cukru, 1 citron). Ten citron dávám oloupaný, z kůry přidám jen trochu té vrchní žluté vrstvy.
Květy by se neměly sbírat po dešti. Hodně aromatu je v pylu, který se deštěm smyje.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 09 Jún 2023, 09:52, upravené celkom 1 krát.
Martin
Príspevky: 315
Dátum registrácie: 30 Máj 2020, 08:19

Baza

09 Jún 2023, 09:29

Výroba marmelády z květů je asi jednoduchá, na Google je receptů několik, jsou si podobné. Pro mne to byla také novinka. Marmeláda je voňavá, v chuti zajímavá.

https://fresh.iprima.cz/recepty/lahodny ... vych-kvetu
https://www.vareni.cz/recepty/marmelada ... ych-kvetu/
https://www.prozeny.cz/clanek/bezova-ma ... i-vy-56066
Martin
Príspevky: 315
Dátum registrácie: 30 Máj 2020, 08:19

Baza

09 Jún 2023, 09:33

Při výrobě toho sirupu jak pevně láhev uzavíráte? Jen přivřete ?
Peb
Príspevky: 1838
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Baza

09 Jún 2023, 09:41

Vlasatej napísal:
08 Jún 2023, 17:29
Váš recept prosím?
Jedol som to prvý krát v Taliansku , odtiaľ som recept žiaľ nemal ..a skúšal som to možno 10 rokov vzad podľa nejakého receptu na internete ..dôležité je to prepasírovat ..tie zrnká vadia ..
Od vtedy som to nerobil ..nasadil som bazy na záhrade rád by som sa vrátil k tomu ..
BB kraj 465 mnm
Napísať odpoveď