Baza

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania drobného ovocia.
larix
Príspevky: 470
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

07 Jún 2022, 10:57

Ivan Hlavatý napísal:
07 Jún 2022, 10:45
to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH
Určitá analógia s vašou prácou tam je :-D
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/ílovito-hlinitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Používateľov profilový obrázok
Petr z H.
Príspevky: 598
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.

07 Jún 2022, 11:09

Ivan Hlavatý napísal:
07 Jún 2022, 10:45
Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH
To už je nějaká "high-level" slovenčina. Nepřeložil to ani google translator ... :D
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 3698
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

07 Jún 2022, 11:24

Petr z H. napísal:
07 Jún 2022, 11:09
Ivan Hlavatý napísal:
07 Jún 2022, 10:45
Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH
To už je nějaká "high-level" slovenčina. Nepřeložil to ani google translator ... :D
Larix má pravdu.
'Kyretovať' nie je slovenský výraz. Je to odvodené od francúzskeho slova "curettage" ('küretáž'). Týmto slovom sa označuje bežný zákrok v gynekológii, znamenajúci "prečistenie", "vyškrabanie" dutiny maternice - najmä pri odstraňovaní zbytkov po potrate či pôrode, alebo získavaní materiálu na histologické vyšetrenie, prípadne ako terapeutický zákrok na zastavenie krvácania. Kyreta je nástroj, ktorým sa tá kyretáž robí. IH
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 1152
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

07 Jún 2022, 13:11

Ivan Hlavatý napísal:
07 Jún 2022, 10:45
Recept je približne takýto: 5 litrov vody, 0,5kg cukru, 5 veľkých kvetov bazy, 1 citrón (pokrájaný na plátky) a trochu kyseliny citrónovej.
Robil to ale kamarát na moje odporúčanie, takže možno ten recept mierne "upravil".
Hovoril som mu, aby to dal do fliaš so širokým hrdlom...
Ako tie zbytky po scedení dostane von, to je jeho problém. Ale pôjde to, aj keď to možno bude treba 'vykyretovať'. 😀 IH
Děkuju :) .
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 994
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

07 Jún 2022, 17:56

Plody černého bezu mi v jakékoliv úpravě nikdy nechutnaly.

Na rozdíl od květů. Z těch je podle mně dobré úplně všechno. Jediné co jsem ještě nezkoušel jsou Kosmatice ̶ smažená květenství černého bezu na slano. Prý se to dělá i v sladkém těstičku, a slané jídla mám raději.
A chystám se na to. Jen mám takové tušení, že žena z toho nadšená nebude.
Neregistrovaný

07 Jún 2022, 17:58

Taktéž baza. Foceno v neděli na výletě v Rakousích.
baza.JPG
baza.JPG (170.42 KiB) 359 zobrazení
Neregistrovaný

08 Jún 2022, 07:08

Ještě jedno foto bazy, tedy po našem chebz.
baza2.JPG
vysloužil
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

08 Jún 2022, 10:13

Kultivar Red Holy, prodává ho i Sieberz. V pětilitrovce mi právě šumí růžová limonáda.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 3698
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

14 Jún 2022, 10:06

Ivan Hlavatý napísal:
07 Jún 2022, 06:53
Kvety bazy majú veľmi špecifickú, nádhernú vôňu. Jednou z možností ako ich využiť, je aj výroba nápoja z bazových kvetov. Základom je voda, v ktorej sa rozpustí cukor, pridajú sa bazové kvety, plátky nakrájaného citrónu a kyselina citrónová. Nádoba sa uzavrie a ponechá sa približne týždeň na slnečnom mieste. Vtedy to už jemne "bublinkuje". Následne sa obsah nádob precedí, naleje do fliaš a skladuje v chladničke. Je to jeden z najchutnejších nápojov, aké som kedy pil. IH
Podarilo sa. Úžasné. Aróma bazových kvetov je jedinečná. IH

20220614_100107.jpg
20220614_100118.jpg
ariadna30
Príspevky: 1338
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

14 Jún 2022, 10:23

Pre mna je uzasna ta kombinacia hortenzie s cervenou ruzou❤️👍
Napísať odpoveď